Izvor: Blic | Četvrtak, 27.09.2018.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neoporezivi deo plate ostaje isti - Doprinosi možda manji

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali odustao je od ideje da poveća neoporezivi deo zarade, ali i dalje razmišlja o smanjenju doprinosa na teret poslodavca i zaposlenog, saznaje BIic.

Mali je sredinom jula, kada je i najavljeno smanjenje poreza na zarade i olakšavanje rada privrednicima, na stolu imao nekoliko opcija.

U Vladi su razmišljali da smanje doprinose na teret poslodavca i zaposlenog, ali i da povećaju neoporezivi deo zarade koji je sada 15.000 dinara.

Kako saznaje Blic, prethodnih dana tokom intenzivnih razgovora srpskih zvaničnika i predstavnika MMF odustalo se od prvobitne mogućnosti da se poveća deo plate na koji privrednici nisu morali da plate porez, ali ne i od namere da se privredi pomogne.

Izvesno je da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog i smanjenja doprinosa na teret poslodavca. Koji deo će biti umanjen i za koliko, zavisi od slobodnih sredstava u budžetu. Za sada je sigurno da prostora za smanjenje ima. Po sadašnjim nametima, Srbija se sa plus 63% na prosečnu neto zaradu nalazi malo ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope, koji iznosi 68%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.