NavMenu

Na sajmu hrane u Moskvi ugovoren izvoz iz Srbije veći od 10 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 26.09.2018. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Srpske kompanije prehrambenog sektora dogovorile su, na Međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi, nove izvozne poslove vredne više od 10 mil EUR. Potpisana su i tri ugovora, a ovih dana biće realizovane prve isporuke robe iz Srbije na rusko tržište, saopštili su iz Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, organizovali su od 17. do 20. septembra tradicionalno predstavljanje proizvodnih programa i izvozne ponude 13 srpskih kompanija na WorldFood Moscow - jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija u Ruskoj Federaciji i regionu Zajednice nezavisnih država.

Ruski poslovni partneri, kako se navodi u saopštenju, zainteresovani su za srpsko sveže i prerađeno voće i povrće, mesne prerađevine, mlečne proizvode, sokove, dodatke u prehrani (gluten, dekstrin), kao i investiranje u proizvodnju voća i povrća (sveže salate) u Srbiji sa ciljem izvoza u Rusiji i na druga tržišta.

Ulaganja u nove zasade u Srbiji i stalni rast prinosa uticaće na proširenje kapaciteta proizvodnje, veću zaposlenost i kvantitativno povećanje izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju. Srpski izvoznici voća i povrća očekuju postizanje dogovora nadležnih institucija Srbije i Rusije u vezi sa sertifikacijom proizvoda za rusko tržište.

Kvalitet srpskih proizvoda je, nesporan, pruža dodatu vrednost i konkurentnu prednost u odnosu na ostalu ponudu, stav je ruskih posetilaca Sajma i budućih kupaca srpskih proizvoda, navodi se dalje u saopštenju.

Ove godine u okviru WorldFood Moscow 1.600 izlagača iz 62 zemlje okupljene u 44 nacionalna paviljona, predstavilo je svoju ponudu na 53.000 m2.

Učesnici na nacionalnom štandu Srbije bili su: Jugprom Leskovac, Agroprom Gornji Tavankut, Mirax Agrar Beograd, Ćirić Agro Titel, PIK Južni Banat Bela Crkva, Flora Internacioal Bečej, Geneza Kanjiža, Fidelinka Skrob Subotica, Euro Frigo Požega, ITN Group Beograd, Zlatiborac Mačkat, Stojanović Pharm Novi Sad, PDM Agro Fruit Pudarci.


Trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2018. godine beleži pozitivna kretanja - izvoz u Rusku Federaciju iznosio je 546,6 mil USD - 16,17% više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, u prvoj polovini 2018. najviše smo izvozili sveže jabuke (56 mil USD), sir (18,8 mil USD), jagode (17,7 mil USD), ostalo smrznuto voće (11,5mil USD), trešnje i višnje (8,3 mil USD), breskve i nektarine (7,8 mil USD), vina (5 mil USD), maline, čokolade i vafle (3,4 mil USD), kupine (3,4 mil USD), smrznutu boraniju (2,4mil USD), sokove (2,2 mil USD) i brusnicu (2 mil USD).

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.