Izvor: Radio 021 | Sreda, 26.09.2018.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Automatizacija paušalnog sistema od 1. januara 2020. godine

Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Realno je očekivati da će automatizacija paušalnog sistema oporezivanja biti od 1. januara 2020, zaključak je poslednjeg okruglog stola, koji su se održavali tokom septembra u okviru "Meseca paušalaca".

Do kraja nedelje očekuje se formiranje Radne grupe koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja, dok će se u mesecima nakon toga raditi na modelu reforme i softveru Poreske uprave.

Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kaže da se za tu temu najviše zainteresovala IT zajednica. Ona je navela da su paušalci kao najveće probleme u sadašnjem sistemu naveli to što započinju delatnost i "žive u neizvesnosti" da li su u sistemu paušalnog oporezivanja ili ne, da im rešenja o porezima i doprinosima kasne mesecima i da zbog kašnjenja tih rešenja gube pravo na zdravstveno i penziono, ali i na dobijanje uverenja o plaćenom porezu.

- Kroz ove dijaloge saznali smo da rešenja ne predstavljaju samo problem za preduzetnike, već i za same poreske inspektore. Ne znam koliko poreskih inspektora radi na ovim rešenjima, ali znamo da godišnje treba obraditi 300.000 rešenja - rekla je Bojović.

Takođe, dodala je, Poreska uprava ta rešenja utvrđuje na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi za prethodnu godinu, a ti podaci stižu tek krajem februara.

- Tako da poreski inspektori fizički pre marta ne mogu da daju rešenje, što znači da već u startu kasne tri meseca, hteli ili ne hteli. Zato treba da pronađemo rešenje koje odgovara svima - konstatovala je Bojović.

Prema njenim procenama, promena pravnog okvira i automatizacija sistema paušalnog oporezivanja realna je od 1. januara 2020. godine.

- Očekujem da ćemo tada rešenja dobijati na mobilnoj aplikaciji, kao i da ćemo putem mobilnog telefona moći da plaćamo poreske obaveze - optimistična je Bojović.

Predstavnica Poreske uprave Danijela Jakovljević izrazila je nadu da će izrada takvog aplikativnog softvera ukloniti probleme sa kojima se trenutno suočavaju paušalci, ali i poreski inspektori.

- Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver, da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova. Oni će, na taj način, pre nego što počnu da obavljaju delatnost znati svoje troškove i moći će da odluče da li će registrovati delatnost ili ne - objasnila je Jakovljević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.