NavMenu

Osnovano preduzeće Beogradski metro i voz

Izvor: eKapija Sreda, 26.09.2018. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)
Odbornici Skupštine grada usvojili su 25. septembra Odluku o osnivanju javno-komunalnog preduzeća za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je kao osnovni razlog za osnivanje ovog preduzeća naveo činjenicu da je potrebno da se izgradnjom metroa Grad bavi na dnevnom nivou, kao i da postoji zajednička Radna grupa na nivou republike.

– Preduzeće Beogradski metro i voz će razvijati i graditi metro. Konačno se nalazimo pred početkom ovog posla, a izgradnja metroa je dugoročan i kompleksan posao i zahteva angažovanje svih materijalnih i kadrovskih resursa grada Beograda. Vrednost čitavog posla je veća od 3 mlrd EUR, dok prva faza košta 1,3 mlrd EUR. To je najvažniji posao koji će se obavljati u narednim decenijama – poručio je Vesić.

On je dodao da se približavamo izgradnje metroa što je istorijski trenutak za Beograd.

– Planirane su dve linije metroa, prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, ali u prvoj fazi samo do Karaburme. Druga linija planirana je od Ustaničke do Zemuna, s tim da će jedan krak te linije ići prema Ulici Jurija Gagarina. Prva linija će biti duga 22 km, u prvoj fazi će dužina iznositi 17 km, dok će druga biti duga oko 20 km. Istovremeno radimo na širenju gradskih železnica, pa će BG voz će zajedno sa metroom biti jedinstven sistem. Beogradski metro će podrazumevati i BG voz, koji trenutno saobraća na dve linije, ali je pored toga planirana još jedna linija koja će povezati Surčin i Aerodorom Nikola Tesla, dok će druga "spojiti" Žarkovo i Karaburmu. Postoje planovi za otvaranje linija za Lazarevac i Mladenovac, a onog časa kada Lazarevac i Mladenovac povežemo sa centrom grada, možemo da kažemo da su stanovnici tih opština ravnopravni sa ostalim stanovnicima Beograda – rekao je Vesić.


On je precizirao da će u skladu sa zakonom biti određen i vršilac dužnosti direktora, Stanko Kantar, koji se 10 godina bavi razvojem gradske železnice, a osmislio je i realizovao proejkat BG voza i u poslednje četiri godine vodio projekat izgradnje beogradskog metroa.

– Naš plan je da izgradnju prvog dela prve faze počnemo 2020. godine i već sutra se sastajemo sa predstavnicima kompanije Egis, koja vrši projektovanje i trebalo bi da završe do aprila. Metro sistem koji se širi i koji će raditi naredne generacije – zaključio je zamenik gradonačelnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.