NavMenu

Obnavljaju se Novogradska ulica u Zemunu i obližnja ugrožena zgrada - Početak sanacije u oktobru?

Izvor: Politika Utorak, 25.09.2018. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pramot/shutterstock.com)Ilustracija
Obnova Novogradske ulice u Zemunu i izgradnja kišne kanalizacije preduslov je za sanaciju kuća čiji su zidovi popucali. Tu ulicu najverovatnije će srediti grad, koji bi trebalo da finansira i sanaciju najoštećenije zgrade u Dobanovačkoj 34d. Ugroženi stanari, njih 26, dobiće novčanu naknadu da bi popravili naprsline zbog kojih im je građevinska inspekcija opštine Zemun krajem jula zabranila da borave u svojim domovima.

- Najpre treba sprovesti kišnu kanalizaciju, jer Novogradska ulica od Ulice cara Dušana ima takav pad da se sva voda sliva ka kućama. Zbog toga se ispod objekata stvorilo malo jezero od oko tridesetak metara širine. Ta voda nije podzemna, već se nalazi ispod površine zemlje. Posle se mora staviti novi asfalt, zabraniti kretanje teretnjacima i vozilima javnog prevoza i onda treba sanirati zgradu u Dobanovačkoj ulici 34d – objašnjava Vlado Sekulić, direktor Gradskog zavoda za veštačenja.

Kako će se ovaj objekat učvrstiti, da li postavljanjem novih šipova ili će se bušiti zemljište i nalivati beton, zavisiće od izvođača radova, odnosno projekta.

Posao će im olakšati geomehanički pregled zemljišta koji je urađen. Bušotinama je utvrđeno kakav je sastav tla, pa će se na osnovu toga moći izabrati najbolje rešenje – kaže Sekulić.

Sastav zemljišta, kako navodi, izuzetno je loš.

– Verujte mi, gori les nisam video. Posebno opterećenje predstavlja to što ulicom saobraćaju kamioni, a neke kuće su podignute tridesetih godina prošlog veka i imaju slabe temelje i lošu krovnu konstrukciju – naglašava Sekulić.

Preporuka zavoda je da se osim vrtića Pčelica Maja poruši i deo objekta u Novogradskoj ulici 19, jer su toliko oštećeni da njihova popravka nije isplativa.

– Na stanu broj 2 u Novogradskoj karatavan se već srušio. I stan u broju jedan u izuzetno je lošem stanju. Vlasnik trećeg objekta uradio je šipove, pa njegov dom nije oštećen. Krov im jeste zajednički, ali će moći da se raskači da bi dva objekta bila porušena – kaže Sekulić i očekuje da bi radovi mogli da počnu u oktobru i budu završeni do sredine novembra.


Nov vrtić, na novoj lokaciji

Vrtić Pčelica Maja u Novogradskoj ulici u Zemunu, objekat beogradske predškolske ustanove Dr Sima Milošević, biće srušen, potvrdili su i u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

– Ovakva odluka doneta je nakon nalaza Gradskog zavoda za veštačenja, pošto su se na zidovima vrtića pojavile pukotine. Nalaz stručnjaka je da je vrtić zbog sleganja tla pretrpeo totalnu štetu i konačna odluka grada je da će ovaj objekat biti srušen jer nije bezbedan niti je moguće sanirati nastalu štetu. Zbog lesnog tla na kome se nalazi, a koje nije stabilno, novi vrtić se neće graditi na istoj lokaciji, već se traži nova – rekao je Slavko Gak, sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

U vrtiću Pčelica Maja boravilo je 76 dece koja su raspoređena u druge objekte ove predškolske ustanove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.