Izvor: Večernje novosti | Utorak, 25.09.2018.| 15:04

U HE Bajina bašta i Zvornik u toku revitalizacija agregata - Najavljena obnova reverzibilne hidroelektrane za 2021.

(Foto: set/shutterstock.com)
U hidroelektrani Bajina Bašta u toku je veliki remont agregata K1 koji treba da bude završen do 10. oktobra. Zbog toga što su deo Drinsko-limskih hidroelektrana, koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 9%, država je izdvojila 70 mil EUR za sređivanje ovih, ali i hidropostrojenja u Zvorniku.

Mikajlo Zlojutro, direktor za proizvodnju električne energije ogranka Drinsko-limskih hidroelektrana, kaže da je u pitanju remont Bajine Bašte, prvi posle revitalizacije koja je završena 2009. godine.

- U obavezi smo da se nakon što odradi 50.000 sati obave revizija i pregled opreme. Dosadašnji rezultati ispitivanja i pregleda su više nego zadovoljavajući. Pokazalo se da smo dobili kvalitetne agregate kojima je produžen radni vek, a istovremeno im je povećana i snaga, sa 90 na 105 megavata - kaže direkor.

Zlojutro ističe da ukoliko se govori o ogranku Drinsko-limskih hidroelektrana, važno je napomenuti da je u hidroelektrani Zvornik već urađena revitalizacija agregata jedan i dva.

- U toku je revitalizacija agregata tri koja će se završiti u decembru. Očekujemo remont četvrtog agregata sledeće godine, i na taj način bismo obnovili celu elektranu u Zvorniku. Istovremeno, svaki agregat će dobiti pojačanje snage sa 24 na 30 megavata - objašnjava direktor.

On najavljuje i revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane, koja bi trebalo da počne 2021. godine. To bi bila njena prva ozbiljna obnova, nakon što je 1982. godine puštena u rad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.