NavMenu

Dalji koraci ka evropskim zdravstvenim pravilima u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 25.09.2018. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Usvojen je Pravilnik o registrima koje vodi Privredna Komora Srbije, navodi u tekstu na svom sajtu Advokatska kancelarija SOG/Samardžić, Oreški i Grbović. U skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima, biće uspostavljena tri nova registra:

1) Registar izdatih dozvola za promet medicinskih sredstava na veliko;

2) Registar veleprodaja koje obavljaju uvoz medicinskih sredstava iz država koje nisu članice EU i

3) Registar specijalizovanih prodavnica medicinskih sredstava.

Ovi registri će prikupljati podatke koje dostavlja ministarstvo zaduženo za zdravlje i izdavati potvrde o prikupljenim podacima po zahtevu osobe koja ima pravni interes.

Pravilnik je zasnovan na novom Zakonu o medicinskim sredstvima, što je svakako korak napred ka usklađivanju srpke regulative sa evropskim pravnim tekovinama. Važno je napomenuti da ovaj zakon teži da reši problem prisustva loših i nepouzdanih medicinskih sredstava na srpskom tržištu, kao i u zdravstvenim institutcijama, čime bi se smanjio rizik kojem su izloženi pacijenti. Sa druge strane, ovaj zakon treba da stvori uslove da domaći proizvođači plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište. Takođe, primena odredaba navedenog pravilnika treba da poveća transparentnost u farmaceutskoj industriji u Srbiji.


Trenutna situacija na tržištu medicinskih sredstava u Srbiji


Većina proizvođača na srpskom tržištu već zadovoljava standarde Evropske unije. Statistika kaže da samo 0,6% proizvođača medicinskih sredstava ne poštuje evropske standarde. Uprkos tako malom broju, prisustvo njihovih proizvoda na tržištu i u zdravstvenim ustanovama, apotekama itd. i dalje je veliko usled niske cene njihovih proizvoda. Stoga ovaj pravilnik i ovaj zakon mogu naterati takve proizvođače da u budućnosti prilagode svoju proizvodnju regulativi.

Pravilnik je stupio na snagu 1. septembra 2018. godine, ali će njegova primena početi 1. decembra 2018. godine, kada će početi i primena navedenog zakona. Proizvođači medicinskih sredstava iščekuju da vide kako će se ti propisi primeniti u praksi. Do sada nisu uložili nikakve značajnije primedbe, navodi se u analizi SOG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.