NavMenu

Kopaonik dobio najmoderniju trafo stanicu u Srbiji - Struja za Novu godinu i kad rade snežni topovi

Izvor: Tanjug Utorak, 25.09.2018. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: chanwangrong/shutterstock.com)
Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić danas je na Kopaoniku pustio u rad novoizgrađenu trafostanicu Kopaonik 110/35/10 kilovolti, koja je tehnološki najmodernija u Srbiji.

Vrednost investicije je 9,5 mil EUR, a izvođač radova je kompanija Siemens.

Grčić je istakao da će od sada najveći zimski turistički centar u Srbiji imati stabilno snabdevanje strujom, kao i novi investitori zainteresovani za tu planinu, s obzirom da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

- Ugrađena je poslednja reč tehnilogije i dostignuća Siemensa, postoji najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog i radnika koji interveniše ako za tim postoji bilo kakva potreba u trafostanici - naglasio je Grčić.

Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma i stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima da grade objekte, naglasio je on.

- Svedoci smo da se uprvo završava hotel koji grade Arapi, sa više od 22.000 kvadratnih metara. Dosta privrednika je u ovom momentu u procesu čekanja izdavanja dozvole, a neki su i započeli gradnju - rekao je Grčić i podsetio da je na Kopaoniku i u celom tom regionu postojao problem sa napajanjem strujom.

Poručio je da više nećemo imati taj problem pošto je trafo stanica Kopaonik velika i najmodernija trafostanica izgrađena u Srbiji.

Ta trafostanica će imati i najmanje gubitke, a povezana je i sa dispečerskim centrom u Kraljevu, pa će moći da se prati kompletna situacija u tom delu Srbije.

- Neophodno je da izgradimo kabl od trafostanice Jošanička Banja do trafostanice Kopaonik, sa izgradnjom tog dalekovodnog kabla od 35 kilovolti, mi ćemo postići potpunu stabilizaciju ovog regiona. Tu postoji i oko 30 minihidroelektrana, međutim stvorio se jedan haos, jer, u periodu kada je manja potrošnja njima sve te minihidroelektrane iskaču.

Sa izgradnjom dalekovoda od 35 kilovolti neće više morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom.

- Kao pre nekoliko godina što se desilo, kada su ljudi iz EPS -a morali da zamole da se isključe snežni topovi 31. decembra da bi svi hoteli mogli da organizuju doček Nove godine, što je strašno i poražavajuće - kazao je Grčić.

Gradnja trafo stanice je trajala tri godine, uključujući i projektovanje.


Grčić ističe da je trafo stanica Kopaonik izgrađena po svetskim standardima predviđenim za nadorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih spoljnih atmosferskih uticaja.

- Bez obzira na padavine i temperaturu i oluje, svaki kabal i tafo je zaštićen. Praksa je da ovakvi 110 kilovoltni trafoi budu izgrađeni napolju, van zgrade, a ovde je izgrađen trafo unutar objekta.

Trafo može da radi i po najoštrijim klimatskim uslovima.

Grčić je najavio da će svi priključci i sva povezivanja na ostale trafoe biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje strujom.

On je napomenuo da su prošle nedelje u Subotici puštene u rad dve obnovljene velike trafo stanice.

Grčić je podsetio da, sa druge strane, niko nije obnavljao i gradio nove trafoe decenijama.

Direktor odseka Simensa, enerdži menadžment za Jadranski region, Srdan Srdanović je rekao da je ta kompanija imala veliku podršku od EPS-a, lokalne samouprave i vlade, kao i da je novi trafo specifičan objekat zbog velike nadmorske visine.

Naglasio je da je trafo stanica završena čak osam meseci pre planiranog roka i da je to još jedan u nizu grinfild projekat koji je urađen u saradnji sa EPS-om.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.