Izvor: Beta | Utorak, 25.09.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rimaster u Paraćinu krenuo sa zapošljavanjem i obukom

Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
Švedska kompanija Rimaster trebalo bi da započne proizvodnju u Paraćinu 2019. a prvi radnici su već dobili prve plate, izjavio je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. Prema njegovim rečima, zapošljavanje prvih 50 radnika je već započeto, oni će biti obučeni u inostranstvu i kasnije će prenositi znanje na druge zaposlene.

- Plan Rimastera je da u narednih godinu i po dana zaposli 350 radnika u novom pogonu koji će biti napravljen u okviru industrijskog parka, koji će opština graditi u industrijskoj zoni. U trećoj fazi, kako su najavili, planiraju zapošljavanje od 700 do 1.000 ljudi - rekao je Paunović na konferenciji povodom Dana opštine Paraćin.

Ta švedska kompanija se bavi proizvodnjom električnih sistema i kablovskih setova za specijalna vozila i teške gradjevinske mašine, u ponudi ima 25.000 proizvoda, a godišnji obim proizvodnje je oko 80 mil EUR.

Inače, kompanija proizvodne pogone ima u Švedskoj, Poljskoj i Kini.

Paunović je kazao da je rukovodstvo Rimastera najavilo da će ponovo doći u Paraćin početkom oktobra.

- Rimaster je već zakupio halu privatnog preduzeća na petlji kod autoputa gde će započeti probnu proizvodnju - rekao je Paunović i dodao da će opština izaći u susret investitorima, u cilju otvaranja novih radnih mesta.

Najveći problem u oblasti privrede u Paraćinu, kazao je Paunović, jeste situacija u Srpskoj fabrici stakla.

- Pitanje stečaja je i dalje otvoreno, ulažu se žalbe, poništava se rešenje, pa se ponovo uvodi stečaj. Sva ta dešavanja su potpuno van moći lokalne samouprave i lokalne vlasti i rešavaju se na drugim nivoima državne i sudske vlasti - rekao je Paunović.

On je kazao i da veruje da Staklara ima budućnost, da postoji šansa da fabrika može uspešno da radi ako se reše problemi iz prošlosti i ako se nastave investicije kako je započeto pre nekoliko godina.

Paunović je podsetio da su mala i srednja preduzeća doprinela smanjenju nezaposlenosti u toj opštini i da je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje broj nezaposlenih već petu godinu u padu.

- Ove godine sam sa predstavnicima kancelarije za lokalni razvoj posetio 18 lokalnih preduzeća i oni su najavili da će širiti svoje poslovanje i otvoriti 286 novih radnih mesta. U ovaj broj radnih mesta nije uračunato zapošljavanje koje sprovodi švedski Rimaster i kompanija Lidl - rekao je Paunović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.