Izvor: eKapija | Utorak, 25.09.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija druga zemlja u Evropi koja uspostavlja državni Oracle Cloud - Potpisan ugovor o nabavci hardvera i licenci

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i kompanija Oracle, posredstvom sertifikovanih partnera, potpisali su državni ugovor o nabavci hardvera i licenci koji će državnoj upravi omogućiti objedinjavanje, centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji - registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Centralizacija najbitnijih državnih IT sistema je omogućena zahvaljujući najsavremenijem IT sistemu - Državnom Oracle Cloud sistemu, koji predstavlja modernu i sigurnu platformu za razvoj državne uprave kao efikasnog servisa građana i privrede.

Srbija je, zahvaljujući tome, postala prva zemlja u centralno-istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije koja je uspostavila državnu Oracle Cloud infrastrukturu.

Prvim Državnim ugovorom sa kompanijom Oracle obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste ovo IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, čime su načinjene značajne uštede u budžetu. Naime, ovim ugovorom država će ostvariti uštedu od oko 2 mil EUR kroz centralizovanu nabavku hardvera, licenci i usluga, a uvođenjem Državnog Oracle Cloud centra i njegovom eksploatacijom u narednom periodu ostvariće se dodatna korist kroz smanjenje troškova održavanja, upravljanja i migracije podataka.

Neke od primena Državnog Oracle Cloud sistema su uspostavljanje centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija, optimizacija i reforma IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija - Uprave za trezor, Poreske uprave, Uprave za sprečavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova kroz uvođenje eKatastra.

- Kreiranje Državnog Oracle Cloud-a omogućava potpunu privatnost podataka građana, jer nijedan podatak ne može izaći van Državnog data centra Kancelarije za IT i eUpravu. Država je ovom investicijom dobila sistem kojim može lakše da upravlja, a koji garantuje sigurnost. Centralizacijom su, takođe, napravljene uštede u budžetu koje iznose oko 2 mil EUR za korišćenje IT infrastrukture – hardvera, licenci i usluga - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

- Poznato je da su domaći IT stručnjaci veoma cenjeni širom sveta, te smatramo da je ovim konkretnim postupcima Vlada Republike Srbije pokazala jasnu inicijativu i ostvarila konkretne korake ka digitalizaciji i standardizaciji sistema državne uprave. Izborom najnovijih, svetski priznatih tehnologija, Kancelarija za IT i eUpravu zauzeće lidersko mesto u regionu, mesto koje mu uveliko pripada, i omogućiti našim IT stručnjacima da rade na najmodernijim sistemima čime će država dugoročno omogućiti bolje uslove svim svojim građanima i ujedno smanjiti odliv stručnjaka - ovom prilikom je izjavio Vladimir Knežević, generalni direktor kompanije Oracle.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.