Izvor: N1 | Ponedeljak, 24.09.2018.| 18:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tečna biopsija otkriva deset vrsta karcinoma u ranoj fazi

Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Tečna biopsija može da otkrije deset vrsta karcinoma u ranoj fazi, ističu američki naučnici, koji tvrde da bi ovaj metod mogao u budućnosti da proredi slučajeve tumora.

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih delova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije reč o velikim uzorcima.

Kako navodi Guardian, naučnici se nadaju da će test postati deo pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata.

- Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlečivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše lečiti - ističe lekar Erik Klajn, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Klivlendu.

Istraživanje, u kome su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stenford, predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu. Istraživači veruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata, te da dramatično poveća produktivnost medicinske prakse.

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vreme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti. Bolesti su pronađene u četvoro od petoro obolelih.

Test je sa nešto manjom tačnošću otkrio limfom i melom, i to u 77 i 73% slučajeva, a karcinom debelog creva otkriven je kod dva od tri pacijenta.

Rak pluća otkriven je kod 59% pacijenata, a glave i vrata kod 56%. U studiji je u 90% slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali - samo deset osoba. Na uzorku od 28 obolelih od raka debelog creva test je bio uspešan u 66% slučajeva.

- Treba nam još nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primeniti i kod prevencije, na primer kod starijih od 40 godina kako bi otkrio pokazuju li rane znakove karcinoma - poručuje Klajn
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.