Izvor: RTS | Ponedeljak, 24.09.2018.| 14:16

Počela obnova Lazarevog grada u Kruševcu

Ilustracija (Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)
Naredne četiri godine trajaće obnova stare srpske prestonice. Taj posao je upravo počeo, a za prvu fazu novac su obezbedili Ministarstvo kulture i grad Kruševac.

Četiri decenije nakon poslednjeg istraživanja u drevnom kompleksu Kruševačkog grada ponovo su se okupili arheolozi i konzervatori restauratori sa željom da staroj srpskoj prestonici, čiju je izgradnju knez Lazar započeo 1374. godine, povrate sjaj dostojan njenog istorijskog značaja.

- U ovoj prvoj kampanji, koja je četvorogodišnja, upravo će se raditi rekonstrukcija, istraživanje na prostoru zapadnog bedema grada gde će se u visini od 2,5 metra obnoviti zapadni bedem u dužini od 50 metara. Sve to pratimo arheološkim istraživanjima, tako da kada jednog dana sagledamo potpunu sliku, imaćemo šta da prikažemo, na jedan novi, atraktivan način - kaže Marin Bugar, arheolog Narodnog muzeja Kruševac.

Prva saznanja o izgledu Lazarevog grada i životu iza njegovih zidina pružila su arheološka istraživanja sredinom šezdesetih i krajem sedamdesetih godina, kada je odrađena i delimična obnova.

- Ovi obrisi koji se danas vide, sem Donžon kule su nadograđeni u tom nekom periodu tako da je to, možemo reći prva jedna restauracija. Ovo ima nacionalni značaj, a u nekim širim okvirima kao turistička destinacija imaće značaj i mnogo šire - kaže Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

Dogodine će se raditi obnova severnih gradskih bedema, u trećoj fazi rekonstrukcija glavne Donžon kule, a u završnici uređenje Kneževe palate i pratećih objekata uz postavljanje dekorativne rasvete.

Završetkom sve četiri faze obnove srednjovekovni grad Kruševac bitno će izmeniti izgled koji sada ima, a želja je da u godinama koje dolaze, ukoliko se iznađu dovoljna sredstva, da prestonica moravske Srbije kneza Lazara dobije lik kakav je imala pre 6,5 vekova, u vreme kada je sazidana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.