Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.09.2018.| 13:35

Počeli zvanični razgovori sa Misijom MMF-a

(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije saopštila je da su današnjim plenarnim sastankom počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa Misijom MMF-a u vezi sa prvim razmatranjem rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, navodi se na sajtu Vlade.

Delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Ruf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra.

Tokom posete predstavnika MMF-a razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih pokazatelja za ovu i narednu godinu.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), koji je odobren našoj zemlji 18. jula 2018. godine, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškova za Republiku Srbiju.

Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.