Izvor: Promo | Ponedeljak, 24.09.2018.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Diodni laser omogućava izvođenje mnogih hirurških procedura - U Bel Medicu održana radionica o primeni u ginekološkoj endoskopiji

Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Međunarodna radionica pod nazivom "Diodni laser u ginekološkoj endoskopiji" održana je u petak, 21. septembra, u Opštoj bolnici Bel Medic. Ovaj workshop organizovan je sa praktičnom primenom lasera - tri ginekološke laparoskopske operacije i tri histeroskopije prenošene su uživo iz operacione sale Opšte bolnice Bel Medic, a između operacija organizovana su predavanja.

Operator na ovom skupu bio je dr Luka Anđelić, a predavači su bili dr Vera Kovačević, dr Georgi Stamenov i dr Dimitar Cvetkov iz Nadezhda bolnice u Sofiji, kao i dr Ninoslav Ribić iz 011Medical Group, koji je zastupnik kompanije Biolitec u Srbiji.

Cilj skupa bila je prezentacija nove tehnike Biolitec lasera u ginekološkim endoskopskim operacijama, kao i prikazivanje prednosti ove energije u odnosu na uobičajenu koja se koristi u ovim vrstama operacija lekarima iz zemlje i inostranstva.

Kako navode iz Bel Medica, upotreba lasera u Srbiji već je standard u vaskularnoj i proktološkoj hirurgiji završnog dela debelog creva, dok je u ginekološkoj endoskopiji još uvek novina. Diodni laser, uz korišćenje vlakna od stakla, omogućava izvođenje mnogih endoskopskih i otvorenih hirurških procedura.

Ova vrsta minimalno invazivne hirurgije već se radi u Opštoj bolnici Bel Medic, a izvodi je dr Luka Anđelić, dugogodišnji konsultant ove ustanove. Upotreba lasera u velikoj meri omogućava kvalitetnu operaciju i očuvanje rezerve jajnika, što je razlikuje od klasične upotrebe različitih energija monopolarne i bipolarne struje u laparoskopskim i ginekološkim operacijama.

011 Medical group, pored dve decenije rada u distribuciji, već deset godina organizuje obuke za lekare i medicinske sestre u inostranstvu, a sve češće i u Srbiji uz učešće stranih lekara, što je veliko priznanje našim lekarima.

Studije dr Luke Anđelića i dr Vere Kovačević, instruktora za upotrebu diodnog lasera u ginekologiji, biće do kraja godine prezentovane na evropskom kongresu ESGE (Evropsko udruženje za ginekološku endoskopiju) u Beču od 7. do 10. oktobra, kao i na svetskom kongresu FIGO (Svetska federacija za ginekološku onkologiju) u Rio de Žaneiru, Brazil.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.