Izvor: Novosti | Ponedeljak, 24.09.2018.| 09:10

Priznanje Decathlona za pirotski Tigar AD - Svetski maloprodajni lanac sportske opreme od 2019. u Srbiji

Predstavnici Decathlona, svetskog maloprodajnog lanca sportske opreme koji posluje u više od 40 zemalja, a koji će od naredne godine (2019.) imati i svoje prodavnice u Srbiji, posle obilaska pirotske fabrike obuće Tigar AD i kontrole proglasili su ovu firmu kompanijom dobre prakse i na skali stručnog ocenjivanja povećali njen rejting u klasu B.

To praktično znači da su Piroćanci napredovali na socijalnoj lestvici firmi u odnosu prema radnicima, tačnije da su unapređeni radni uslovi, odnos prema zaposlenima, sistem zaštite i bezbednosti na radu. Ovakva ocena inostranih partnera dragocenija je ako se ima u vidu da se jedan od najvećih proizvođača sportske, zaštitne i specijalne obuće od gume na Balkanu i u Evropi, poslednjih sedam godina suočavao sa izuzetno teškim finansijskim i drugim problemima i da je u postupku UPPR, čiji se kraj polako, ali sigurno nazire.

- Za ovu sertifikaciju koju je obavila kuća SGS, fabrika je prešla prethodnu stepenicu i bila u klasi C. Ovaj status podrazumeva da su svi problemi koji se odnose na zdravlje i bezbednost radnika, kao i odnos prema njima otklonjeni. Ocena A važi za najveće domete u oblasti zaštite, a E za neprihvatljive uslove rada i odnosa prema zaposlenima - objašnjava direktor Tigra AD Vladimir Ilić.

Prema njegovim rečima, kompletan posao oko pripreme za ocenjivanje trajao je svega nekoliko meseci mukotrpnog rada. Radnici su snabdeveni kompletno novom opremom, mašine su obezbeđene i obeležene, svi zaštitni sistemi su u funkciji, zaposleni su obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama, prevenciji, kao i o pravima koja se odnose na slobodu udruživanja, disciplinsku praksu, sigurnost zarade, odgovornu upotrebu sirovina i kapaciteta i zdravu životnu sredinu. Uveden je nov sistem elektronske komunikacije i evidencije, kao i adaptirani prostor za odlaganje opasnog otpada po svetskim standardima.

Celokupna saradnja se zasniva na proizvodnji sportskih i lovačkih čizama, a poslednjih meseci i čizama za jedrenje, ali i za brodske posade. Ovakav obim saradnje će verovatno toliko pominjani lanac naredne godine dovesti na prvo mesto među kupcima robe nastale u pogonima pirotskih gumara, a oni su glavni snabdevači armija nordijskih zemalja gumenim čizmama u kombinaciji sa metalom. Naravno, reč je o obući za ekstremne uslove, koju su kreirali i napravili ovdašnji tehnolozi i radnici.

Novom ocenom u Tigru AD su više nego zadovoljni, jer su pomalo premašili sopstvena, ali i očekivanja Decathlona, koji je jedan od najznačajnijih poslovnih partnera Piroćanaca, koji sa ovim maloprodajnim lancem sarađuju već osam godina. U tom periodu, realizacija poslova sa Decathlonom povećana je za čitavih 120%, dok je finansisjki posmatrano, povećanje čak 185%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.