NavMenu

Nenad Božović, direktor kompanije Lindstrom - Bezbednost radnika i zaštita procesa proizvodnje na prvom mestu

Izvor: eKapija Sreda, 26.09.2018. 08:24
Komentari
Podeli
Nenad BožovićNenad Božović
U Srbiji se svest o zaštiti na radu razvija se iz godine u godinu, i kod zakonodavaca i kod poslodavaca i kod zaposlenih, ali ipak smo svedoci da se događaju nesreće na radu i da propisane procedure nisu ispoštovane u dovoljnoj meri. Medijski su ispraćeni samo slučajevi sa fatalnim ishodom, dok se malo zna o broju povreda na radu i njima uzrokovanim izgubljenim radnim danima usled bolovanja.

- Apsurdno je da kompanije, zbog potrebe da uštede, na kraju plaćaju višu cenu nego da su odmah investirale u kvalitetnu uslugu - objašnjava u razgovoru za eKapiju Nenad Božović, direktor kompanije Lindstrom, koja u svojoj ponudi ima raznovrsne usluge tekstilnih proizvoda.

On ističe da zaštiti ljudi i procesa proizvodnje treba posvetiti posebnu pažnju, jer su u mnogim slučajevima od vitalnog značaja higijenska radna odela i uniforme koje pružaju zaštitu. Sertifikovana usluga radnih odela koju pruža Lindstrom garantuje najviši nivo higijene i sigurnosti, što znači da korisnici mogu bezbedno i efikasno da obavljaju svoj posao dok njihova osnovna delatnost nesmetano teče.

eKapija: Svest o bezbednosti zaposlenih i zaštiti radnika se kontinuirano razvija. A koliko kompanije u Srbiji posvećuju pažnje zaštiti poslovnih procesa?

- Zaštiti procesa proizvodnje, takođe, treba posvetiti posebnu pažnju. U mnogim slučajevima od vitalnog značaja su upravo higijenska radna odela i uniforme koje pružaju zaštitu.

Za sve kompanije koje zaštitu na radu stavljaju na visoko mesto Lindstrom nudi sertifikovana rešenja, po najvišim standardima i u skladu sa zakonskom regulativom. Pratimo zakonske propise, standarde i nove modele poslovanja u različitim oblastima i ta znanja koristimo pri kreiranju radnih odela i uniformi, i staza i otirača, kako bi se zaposleni i posetioci naših klijenata osećali bezbedno.

eKapija: Lindstrom u svojoj ponudi ima iznajmljivanje i održavanje radnih odela i uniformi, staza i otirača. Kako funkcioniše vaša usluga rentiranja radne odeće?

- Kao prvo, naši stručnjaci će u saradnji sa klijentom analizirati, isplanirati i dostaviti kolekciju koja odgovara potrebama kompanije i koja je prilagođena svakom zaposlenom. Korišćenjem naših usluga klijenti ne dobijaju samo radna odela po meri, mi ih takođe peremo, održavamo, popravljamo, obnavljamo i skladištimo. Čistu i održavanu odeću dostavljamo jednom nedeljno na za tu namenu, unapred određeno mesto. Ako klijent nema radne ormariće, možemo ih obezbediti u okviru dodatne usluge.

Istakao bih i mogućnost prilagođavanja količine isporučenih radnih odela i uniformi u skladu sa promenom broja zaposlenih, što je čest slučaj u kompanijama koje zapošljavaju sezonske radnike ili imaju velike fluktuacije zaposlenih. Na taj način klijenti i njihovi zaposleni uvek imaju odgovarajući broj radnih odela, dok se izbegavaju nepotrebne nabavke i skladištenje. Naplaćuje se samo ona količina uniformi koja se koristi u dogovorenim intervalima.

eKapija: Koje su glavne prednosti outsourcovanja ovakve usluge za kompanije i na koji način vaš inovativni koncept doprinosi unapređenju njihovog svakodnevnog poslovanja?

- Prednosti su brojne, počevši od toga da klijent ne mora da unapred investira u lager radnih odela, niti da se izlaže nepotrebnim ulaganjima u skladištenje, pranje i održavanje ili nabavku dodatnih radnih odela koja se ne koriste, već plaća samo ono što koristi. Ujedno dobija bolju kontrolu nad upravljanjem ovim segmentom poslovanja po transparentnim i pristupačnim cenama pri čemu mi u potpunosti preuzimamo brigu o celokupnom upotrebnom ciklusu.

Zatim, čista, bezbedna i higijenska radna odela doprinose većem zadovoljstvu i bezbednosti zaposlenih, posebno jer ne moraju sami da ih održavaju. S druge strane, omogućena je adekvatna zaštita procesa, pogotovu u prehrambenoj industriji.

Produktivnost je povećana jer iznajmljivanje olakšava upravljanje radnim odelima. Često je u proces uključeno mnogo zaposlenih iz različitih sektora, što im oduzima dragoceno vreme umesto da se bave svojim osnovnim poslovnim aktivnostima gde mogu da daju veći doprinos poslovnim rezultatima. Suštinski, naša kompletna usluga dodatno doprinosi uštedi vremena i troškova odnosno omogućava kompanijama da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost. Ne treba zanemariti i korist od izgradnje brenda i jačanja korporativnog identiteta, što je naša specijalnost.

eKapija: Kakav je značaj staza i otirača u radnom okruženju? Koji su njihovi glavni benefiti i koje sve vrste ovih podnih obloga nudi Lindstrom?

- Istraživanja u EU pokazala su da bolovanja koštaju firme od 700 do 1.000 EUR godišnje po osobi, a najveći uzrok su bolovi u leđima i nogama. Takođe, klizanja i padovi su najčešći razlozi za nesreću na poslu u svim industrijama. Zato su staze i otirači važniji nego što se to čini na prvi pogled. Prevashodno služe da spreče raznošenje spoljašnje prljavštine i vlage po unutrašnjosti objekta. Podovi duže ostaju čisti što vodi nižim troškovima čišćenja. Takođe, zaustavljanjem prljavštine i vlage, staze i otirači čine podove bezbednijim za hodanje.

Osim toga, dekorativne ili dizajnirane staze i otirači imaju veliki uticaj na izgled poslovnog okruženja. Mogu da upotpune dizajn enterijera, da usmeravaju zaposlene i posetioce i da doprinesu vizuelnom identitetu – istovremeno pružajući bezbednost, udobnost i bolju akustiku.

Naše ergonomske staze su idealne za radna mesta na kojima radnici imaju potrebu da stoje dugi vremenski period ili da se puno kreću na kratkim relacijama. Ove staze smanjuju pritisak na leđa i zglobove i tako pomažu zaposlenima da zadrže prirodni stav pri stajanju, pri čemu se smanjuju bolovi i odsustva za bolovanja, ali i povećava produktivnost radnika jer prave manji broj pauza u toku radnog vremena.

eKapija: Zašto je iznajmljivanje staza i otirača bolja opcija od kupovine? Na koji način klijent može da izabere njihov izgled, dezen i poziciju u prostoru?

- Slično kao i sa radnim odelima i uniformama, naša usluga iznajmljivanja i održavanja staza i otirača olakšava poslovanje i donosi uštedu. Mi se staramo o svemu, od izbora odgovarajuće staze i otirača do njihovog preuzimanja, redovnog čišćenja i isporuke direktno na pod klijenta. Pritom, nudimo veliki izbor oblika, boja i dezena kao i mogućnost štampe promotivnih poruka i drugih grafičkih elemenata.

Da bismo izašli u susret klijentima i olakšali im izbor između svih ovih brojnih mogućnosti, razvili smo LiveDesign, virtuelnu aplikaciju koja im omogućava da odaberu raspored, oblik, dezen i boju staza i otirača i potom vide kako će sve to izgledati u njihovom prostoru.

eKapija: Ko su vaši najveći klijenti i iz kojih industrija oni dolaze?

- Naši klijenti su sve firme ili industrije koje imaju potrebu da zaštite svoje radnike ili procese proizvodnje, kao i firme koje vode računa o svom imidžu, bez obzira na broj zaposlenih. Trenutno u Srbiji poslujemo sa više od 1.500 klijenata. Mnoge renomirane svetske i domaće firme iz oblasti proizvodnje, logistike, pružanja različitih usluga, zdravstvene i obrazovne ustanove, banke, maloprodaje, HoReCa i drugi koriste naše usluge.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije Lindstrom za naredni period?

- Naši planovi su uglavnom usmereni ka širenju baze klijenata i stalnom unapređenju postojećih usluga. Dobar deo tih aktivnosti uključuje i edukaciju potencijalnih klijenata o našim inovativnim uslugama i njihovim prednostima. Rast poslovanja, naravno, prati i dalje zapošljavanje ljudi.

Kompletan sadržaj Teme nedelje Bezbednost i zaštita na radu pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.