Izvor: Beta | Subota, 22.09.2018.| 11:13

EU daje 5 mil EUR za usaglašavanje regionalne turističke ponude na Zapadnom Balkanu

Ilustracija (Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com )
Evropska unija će usmeriti 5 mil EUR na razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana tokom naredne tri godine.

Projekat obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju i usmeren je na razvoj i usaglašavanje regionalnih turističkih ponuda zasnovanih na zajedničkom kulturno-istorijskom nasleđu kao i unapređenju regionalnog avanturističkog turizma.

Projekat Razvoj regionalnog turizma: kultura i avantura, više mora, snega i sunca realizuje Savet za regionalnu saradnju, a razvoj i unapređivanje projekta biće oslonjeno na saradnju državnih, nevladinih i privatnih sektora.

- Projekat dorinosi ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajednicke regionalne turističke ponude - ocenio je Nikola Gaon, službenik za komunikacije, predstavljajući projekat na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

On je napomenuo i da je već raspisan prvi poziv za manje nepovratne grantove usmerene na razvoj infrastrukture i unapređenje kvaliteta usluga na regionalnim turističkim rutama.

Vlade šest zemalja Zapadnog Balkana saglasne su u oceni da je turizam sektor sa najvećim potencijalom za rast i regionalnu saradnju. Turizam trenutno učestvuje sa 24,1% u izvozu tih zemalja, doprinosi sa 5,6% GDP-u i angažuje 5,4% zaposlenih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.