Izvor: Blic | Subota, 22.09.2018.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privatnost podataka i lakše upravljanje - Srbija prva u ovom delu Evrope uspostavlja državnu Oracle cloud infrastrukturu

Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)
Srbija je postala prva zemlja u cetralno-istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije koja je uspostavila državnu Oracle Cloud infrastrukturu, čija je namena pomoć objedinjavanju baze podataka i drugih softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neki od najbitnijih elektronskih evidencija u Srbiji.

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i kompanija Oracle, podsredstvom Oracle Sertifikovanih partnera, potpisali su državni ugovor o nabavci Oracle hardvera i licenci, a neke od evidencija koje će na ovaj način biti objedinjene su: registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogi drugi.

Ovaj sistem predstavlja modernu i sigurnu platformu za razvoj državne uprave, koja će na taj način postati efikasniji servis građana i privrede, saopštila je Kancelarija.

- Ovaj sistem je prvenstveno namenjen zaposlenima u eUpravi, da im olakša i ubrza snalaženje u bazi podataka, putem centralizacije, ali samim tim će ubrzati i procedure građanima. Tako, na primer uspostavljanjem centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija, građani od Nove godine neće morati više da idu u opštinu da dobiju podatke o svojim poreskim obavezama, već će moći da to jednim klikom dobiju na sajtu – objašnjava Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Prvim državnim ugovorom sa kompanijom Oracle obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste ovo IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, kažu iz Kancelarije i dodaju da ta ušteda iznosi 2 mil EUR.

Neke od primena državnog Oracle Cloud sistema pored spomenutog uspostavljanja centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija i optimizacija i reforma IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija – Uprave za trezor, Poresku upravu, Uprave za sprečavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova krz uvođenje eKatastra.

- Kreiranje državnog Oracle Clouda omogućava potpunu privatnost podataka građana, jer ni jedan podatak ne može izaći van državnog Data centra Kancelarije za IT i eUpravu. Država je ovom investicijom dobila sistem kojim može lakše da upravlja, a koji je istovremeno bezbedniji i sigurniji – izjavio je Jovanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.