NavMenu

Skijanje na brdu Lisac kod Raške - Tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičaru, ski stazu, sistem za osnežavanje, avantura park

Izvor: eKapija Petak, 21.09.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photoanto /shutterstock)Ilustracija
Na teritoriji opštine Raška spremaju se novi projekti, pa će tako ljubitelji skijanja ubuduće u ovom delu Srbije, osim na Kopaoniku i Goliji, moći da skijaju i na brdu Lisac. Kako eKapija saznaje u opštinskoj upravi, u planu je izgradnja i rekonstrukcija žičare sa ski stazama, u raškom naselju Supnje na ovoj lokaciji.

Radi daljeg razvoja i uređenja skijaških i zabavnih sadržaja na prostoru ski centra Raška, opštinska uprava Raška raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju skijaške infrastrukture, metodom javnog prikupljanja ponuda.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, u planu je izgradnja dvosedne žičare sa pripadajućim ski stazama, zatim, izrada sistema veštačkog osnežavanja, poligona za obuku dece, letnjeg sadržaja (avantura park, veštačka stena ), boba na šinama, kao i parkinga.

Ovim projektom predviđeno je građenje i rekonstrukcija objekta dvosedežne žičare na novoj lokaciji u ski centru Raška. Dve ski staze uz buduću žičaru, navodi se, trebalo bi projektovati sa minimalnom širinom od 30-40m, vodeći računa o optimizaciji građevinskih radova potrebnih za izvođenje, u skladu sa vežećom regulativom za tu oblast.

Za sistem za proizvodnju veštačkog snega, navodi se, mora se uzeti u obzir kratak vremenski period podesan za osnežavanje u skladu sa povećanjem prosečnih temperatura.

S tim u vezi, oprema i instalacije bi trebalo da budu projektovane na takav način da naručiocu garantuju najbolje iskorišćenje kratkog vremenskog perioda niskih temperatura (-3°C to -10°C) sa ukupnim vremenom proizvodnje veštačkog snega od 100 sati na -3°C temperature vlažnog termometra, tako da se navedena površina pokrije veštačkim snegom debljine minimum 30 cm


Raška land adrenalinski park

U planu je i park sa do 25 prepreka (staza). Predviđeni park bi trebalo da je slobodno-stojeći, bez oslanjanja na postojeće drveće gde je neophodno, a ukoliko uslovi dozvole, da koristi i postojeće drveće karakteristika koje zadovoljavaju propise za ovakvu vrstu sadržaja.

Dodatno, kada su u pitanju sadržaji zabavnog karaktera, predviđena je i veštačka stena za slobodno penjanje, u zoni avantura parka. Stena je četvorostrana, nepravilnog oblika, proširena u gornjem delu. Visina do 10m.

U planu je i izgradnja boba na šinama na lokaciji ski centra u Raški. Dužina penjanja mora biti duplo duža od dužine spuštanja, a sistem, prema dokumentaciji, treba da bude projektovan da može da se koristi u letnjem periodu i zimskom periodu.

Ovim projektom nisu zaboravljeni ni najmlađi korisnici, te bi u sklopu bebi parka, trebalo predvideti i zanimljive sadržaje, sa opremom maksimalne bezbednosti. U planu su sadržaji na tlu, kao što su mini drveni lavirint sa preprekama, mreže, penjalice, mini drvene kule za penjanje i sl.

Inače, kako se navodi, odabir i oblikovanje prostorno razvojne strukture, funkcionalna organizacija i namena prostora definisani su se prema prostornim mogućnostima, klimatskim i geomorfološkim odlikama predmetnog terena, a u širem smislu u funkciji su revitalizacije i ekonomskog razvoja opštine Raška.

Rok za dostavljanje ponuda je 28. septembar, do 12 časova, dok će se javno otvaranje ponuda održati istog dana u 12.15 časova u prostorijama naručioca - sala za sastanke Opštinske uprave Raška.

Sve informacije o tenderu možete pogledati OVDE.

S.P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.