NavMenu

Banke u Srbiji razvijaju nove digitalne kanale i usluge - Comtrade rešenja za finansijske institucije pomažu automatizaciji procesa

Izvor: Promo Petak, 21.09.2018. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cozyta/shutterstock.com)Ilustracija
Digitalno bankarstvo se u Srbiji najviše razvilo u domenu e-banking i m-banking aplikacija, mogućnostima koje nude klijentima i marketinškim kampanjama koje se nude na tim kanalima. Sam poslovni model se nije značajno promenio iz perspektive proizvoda i usluga na osnovu kojih se generišu prihodi, smatraju stručnjaci kompanije Comtrade System Integration.

Srđan Mlađenović, Business Development Manager, kaže da je većina banaka u Srbiji oformila organizacione jedinice za digitalno bankarstvo. Fokus ovih odeljenja po pravilu je kreiranje novih ili razvoj postojećih digitalnih kanala i uvođenje self-service usluga za klijente.

- Drugi aspekt digitalizacije ogleda se u digitalizaciji poslovnih procesa uvođenjem automatizacije, robotizacije manuelnih zadataka i digitalnog/elektronskog potpisivanja, što će povećati značaj digitalnih kanala i smanjiti operativne troškove. Suština će biti u boljoj kontroli pristupa i upravljanju dokumentacijom korisnika bankarskih proizvoda, koje nameće GDPR regulativa - objašnjava Mlađenović, uz napomenu da je vidljiv i trend smanjenje broja filijala, odnosno fizičkih ekspozitura kod većine banaka, koji će se nastaviti.

Na pitanje koliko će inovativne FinTech kompanije i finansijski startupi ugroziti banke, Ivica Muruzović, Senior Business Consultant, ECM/BPM, u Comtrade System Integration, kaže da, osim liberalizacije platnih usluga (PSD2) gde je moguće da će izgubiti deo prihoda od novih učesnika, ove firme vidi kao komplementarne učesnike i partnere bankama za akviziciju klijenata kroz inovativne biznis modele.

- Comtrade System Integration pomaže bankama da prođu kroz sve korake digitalne transformacije tako što organizujemo događaje i digitalne kampanje edukativnog tipa, kako bi upoznali banke sa tehnološkim trendovima. Takođe, na radionicama sa klijentima radimo assesmente u domenu sigurnosti, mogućnosti automatizacije i integracije bančinih sitema, načina unapređenja odnosa sa korisnicima, razvoju regulatornog i poslovnog izveštavanja i odlučivanja - navodi sagovornik eKapije.

Comtrade System Integration nudi više rešenja za finansijske institucije. Među njima su CRM, ESB - Integracione platforme, DWH – centralna skladišta podataka i BI – rešenja za poslovno izveštavanje. Tu su i BPM rešenja za automatizaciju CORE i non-Core bankarskih procesa, ECM rešenja za upravljenje dokumentacijom, Rešenja za automatsku klasifikaciju i ekstrakciju podataka sa digitalnih i papirnih dokumenata (mail room processing), Rešenja za digitalno i elektronsko potpisivanje, kao i Rešenja za klasifikaciju i vizuelno označavanje dokumenata i eSednice.

- Naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg iskustva rada u bankarskoj vertikali. Nastali su na bazi potreba naših korisnika i unapređivani su u skladu sa njihovim zahtevima i tržišnim kretanjima. Rešenja nisu "zakucana u kamenu", već su otvorena za prilagođavanje specifičnim potrebama klijenta, a cilj nam je da svaka implementacija dodatno doprinese unapređenju rada banke, kao i da unapredi naše rešenje - ističe Srđan Mlađenović.


Najveći korisnici Comtrade rešenja su Addiko Banka, Raiffeisen banka Bosna i Hercegovina, Unicredit banka, Societe Generale banka, Sberbanka, Poštanska štedionica...

- Krajnji korisnici bankarskih usluga su uglavnom zainteresovani za unapređenje digitalnih kanala rada i komunikacije sa bankama. Naš cilj je da bankama ponudimo savremena rešenja, koja će im pomoći da korisnicima pruže usluge koje očekuju u domenu funkcionalnosti i kvaliteta, kao i rešenja koja će bankama dati mogućnost predviđenja trendova, kretanja i želja klijenata.

Sagovornici eKapije kažu da će fokus Comtrade-a u narednom periodu, kada je reč o sektoru digitalizacije banaka, biti na robotskoj automatizaciji procesa (RPA) i ponudi rešenja za real-time digitalne kampanje.

- Tu su i unapređenja u rešenjima za automatizaciju CORE bankarskih procesa (KYC, dosijei klijenata, otvaranje računa pravnih lica, plasmani pravnih i fizičkih lica, doznake, depoziti) u smislu dodatne podrške za digitalne kanale komunikacije, rešenjima za upravljenje dokumentacijom (klasifikacija i vizuelno označavanje), digitalni i elektronski potpis, tekst analitika - zaključuju Comtrade-ovi stručnjaci za digitalno bankarstvo.

Više informacija možete naći na linku: https://www.comtradeintegration.com/sr/digitalno-bankarstvo/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.