NavMenu

Dupliranje proizvodnje guma u Rumi - Švedski Treleborg otvara novi pogon u prvoj polovini 2019.

Izvor: Novosti Četvrtak, 20.09.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)
Švedski Treleborg, koji je pre dve godine preuzeo fabriku za proizvodnju pneumatika za poljoprivredna i industrijska vozila od češkog Mitasa, u Rumi privodi kraju izgradnju novog pogona u svom fabričkom krugu. Investiciju vrednu više od 23 mil EUR čine hala i oprema na površini od 24.500 metara kvadratnih i skladišni prostor od 10.000 kvadrata. Kako kaže Đorđe Jeftić, direktor ove firme, do kraja godine u gumari će biti ukupno 600 radnika, što i jeste bio plan novog gazde.

Od dana kada je prvi put počela proizvodnju traktorskih guma, rumska gumara punih 37 godina opstaje na tržištu. Nekadašnji lider u proizvodnji pneumatika u bivšoj Jugoslaviji preživeo je vreme tranzicije, privatizacija, krize i uspeo da zadrži dugu tradiciju svoje proizvodnje.

- Iako su se svih tih godina menjali vlasnici, gumara nije prestajala sa radom. Svaka ta kompanija sukcesivno je ulagala u mašine, opremu, kako bi i dalje zadržala kvalitet proizvoda i očuvala tržište - kaže direktor Jeftić.

Mada su svi ti vlasnici imali isti plan o širenju proizvodnje, tek posle skoro deceniju, to je za rukom pošlo Treleborgu, da započne gradnju hale i to u maju prošle godine. Završetak i otvaranje očekuju se u prvoj polovini 2019.

- U novom proizvodnom objektu posao će naći oko 200 radnika. Prema planu kompanije, ove godine treba da se zaposli 45, sledeće 85 radnika i ostatak 2020. - govori Jeftić, dodajući da je konkurs za radnike stalno otvoren.


Izgradnjom novog pogona kompanije, koja, inače, 85% proizvoda isporučuje u zemlje EU, povećaće se i izvozni poslovi. Tako će i ubuduće gumara biti lider među izvoznicima u Sremu, što je na nivou prošle godine iznosilo oko 38,2 mil EUR. Gotovo dvostruko povećanje proizvodnje, završetkom nove hale, doneće i znatno veći izvoz, ali i širenje asortimana.

- Ove godine počeli smo novu proizvodnju pneumatika, i to za vozila koja se koriste u šumarstvu. Te gume su težine do 600 kilograma. U planu nam je da širimo svoj radijalni i dijagonalni program, ali i da zadržimo kvalitet - naglašava Jeftić.

Švedska kompanija Treleborg osnovana je 1905. godine i jedna je od najznačajnijih proizvođača i lider u sferi polimerskih proizvoda sa više od 100 fabrika u 40 zemalja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.