Izvor: Tanjug | Sreda, 19.09.2018.| 19:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 40 lekara iz sveta na prvom Festivalu za vantelesnu oplodnju 22. septembra u Beogradu - Ulaz besplatan, moguće i konsultacije

Ilustracija
Prvi Festival vantelesne oplodnje biće održan u subotu 22. septembra u Envoy centru u Beogradu, a na manifestaciji će učestvovati više od 40 lekara iz zemlje i inostranstva koji se bave tom problematikom.

Ulaz za sve zaintetresovane posetioce je besplatan, a bračni parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo imaće priliku da s najboljim lekarima razgovaraju o problemu neplodnosti.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo, Sandra Jovanović, kaže da će na skupu biti panel diskusije u kojima će učestvovati 18 lekara i da će to biti prilika da se otvoreno razgovara o problemu neplodnosti u Srbiji.

Parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo imaće priliku da se konsultuju sa lekarima, a konsultacije se zakazuju na sajtu festivala.

Ne postoje precizni podaci koliko parova u Srbiji ne može prirodnim putem da ostvari potomstvo, a Jovanović kaže da podaci Evropske organizacije koja se bavi tom problematikom kažu da svaki peti ili šesti par ima problem sa prirodnim začećem.

- Postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja i koji ne mogu da ostvare trudnoću. Svaki peti, šesti par u Srbiji ima taj problem - pojasnila je Jovanović.

Republički fond za zdravstveno osiguranje snosi troškove tri pokušaja potpomognute oplodnje za žene do 42 godine starosti, a Jovanović ističe da Udruženje nastoji da se broj postupaka poveća, te da je važno da se u to uključe i lokalne samouprave.

Usvajanjem Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predviđa donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, napravljen je veliki iskorak, ali Jovanović ističe da se Zakon još ne primenjuje jer nisu usvojeni pravilnici.

- Mora da se definiše pravilnicima kako se uzimaju ćelije od donatora - navela je.

Skup će biti otvoren za sve posetioce od 10 do 19 sati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.