Izvor: eKapija | Sreda, 19.09.2018.| 15:50

Prva faza kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu biće završena 2020. - Na 400 hektara posao za 20.000 ljudi?

(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović potpisao je danas u Tjenđinu, u ime Vlade Srbije, dva dokumenta sa kineskim partnerima koji se odnose na Železaru Smederevo i izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Stevanović je, kako prenosi zvanični sajt Vlade, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej potpisao Memorandum o razumevanju koji se odnosi na Železaru, dok je s kineskom kompanijom HBIS potpisao Protokol o razumevanju koji se tiče izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka.

On je preneo da se očekuje da kineski HBIS do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će biti precizirano koliko će industrija u parku poslovati.

- Verujem da će kinesko-srpski industrijski park u Smederevu imati kapacitet da uposli 20.000 ljudi, što je od velikog značaja ne samo za taj grad, već i za čitav okrug, ali i za bužet Republike Srbije - rekao je državni sekretar i objasnio da su u potpisanim dokumentima već definisani rokovi i dinamika realizacije projekta.

Prva faza će, kako je naveo, biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine.

Prema njegovim rečima, u industrijskom parku će, na površini od približno 400 hektara, biti locirana proizvodnja sofisticirane opreme u mašinskoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije, komponente za automobile koji se pokreću na nova pogonska goriva.

On je dodao da će svakako biti zastupljeni i radno intenzivni projekti, a uporedo sa njima razvijaće se i kapitalno intenzivni, što je veoma značajno za ekonomski rast Srbije, prenosi sajt Vlade Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.