Izvor: eKapija | Sreda, 19.09.2018.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

O razvoju Zapadnog Balkana do 2030. na konferenciji AHK Srbija 26. i 27. septembra u Beogradu

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu – Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede (OA), organizuje 26. i 27. septembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu regionalnu konferenciju o političkim, privrednim i društvenim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana pod nazivom "Zapadni Balkan 2030 – Vizije. Želje. Realnost".

Zemlje Zapadnog Balkana, navode u AHK Srbija, predstavljaju važan region za Evropsku uniju u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu. Na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan koji je održan 17. maja 2018. godine u Sofiji, EU je usvajanjem deklaracije potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i intenziviranje svog angažovanja na svim nivoima radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu. U Sofijskoj deklaraciji navodi se da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina. Da li će se ispuniti svi ovi ciljevi u nekom razumnom vremenskom periodu? Da li je to ta 2030. godina?

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu takođe zastupaju interes jačanja ekonomske saradnje u regionu, kao i saradnje između EU i zemalja Zapadnog Balkana, navode. U cilju pronalaženja rešenja, alternativa i novih vizija ove dve istitucije i organizuju konferenciju "Zapadni Balkan 2030 – Vizije. Želje. Realnost", zamišljenu kao svojevrsno "putovanje kroz vreme" i predviđanje budućnosti razvoja zemalja Zapadnog Balkana do 2030. godine. Konferenciju će otvoriti ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik Nemačko-srpske privredne komore dr Ronald Zeliger i predsedavajući Radne grupe za istočnu Evropu Istočnoevropske asocijacije nemačke privrede (OA) Januš Kulik.

U brzim, jednočasovnim panel diskusijama predstaviće se različite vizije privrede, politike i civilnog društva. Eksperti iz regiona zajedno sa ekspertima iz Nemačke izneće stavove i perspektive o spoljašnjim uticajima, povezanosti, digitalizaciji, budućnosti demokratije, kao i o odlivu odnosno prilivu mozgova u regionu Zapadnog Balkana.

Regionalna konferencija biće zatvorena proslavom 15-godišnjice programa stipendija Fondacije Zoran Đinđić kojoj će prisustvovati premijerka Ana Brnabić i direktorka fondacije Ružica Đinđić. Oko 700 stipendista iz sedam zemalja regiona Zapadnog Balkana bilo je uključeno u ovaj program, koji uz Fondaciju Zoran Đinđić koordinira Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu, uz finansijsku pomoć nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ulaz je besplatan, a više o konferenciji pogledajte na linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.