Izvor: eKapija | Sreda, 19.09.2018.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Comtrade i CERN openlab produžili saradnju - Potpisan trogodišnji sporazum

CERN openlab je javno-privatno partnerstvo koje omogućava CERN-u, Evropskoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica, da sarađuje sa vodećim svetskim IKT kompanijama i istraživačkim organizacijama koje razvijaju IKT rešenja namenjena naučnoj zajednici. Comtrade je jedna od osam kompanija koje u njemu učestvuju (među njima su i Huawei, Intel, Siemens i Oracle), a zadužena je za vrlo bitan projekat – omogućavanje pristupa rezultatima istraživanja bilo gde u svetu.

Comtrade je član CERN openlab-a još od 2015. godine. Od samog početka, kompanija radi na EOS-u, rešenju za čuvanje podataka koje je razvio CERN. Ono se zasniva na tehnologiji diskova sa malim kašnjenjem, a prvobitno je bilo namenjeno čuvanju podataka iz oblasti fizike. Sada se EOS sve više koristi i za podatke iz drugih naučnih disciplina.

- Unutar rastuće zajednice Velikog hadronskog sudarača (LHC), mnogim korisnicima je istovremeno potreban pristup podacima. Veliki broj tih pristupa se odvija nasumice, a uz to imamo i visok procenat istovremeno otvorenih fajlova. EOS je napravljen da se dobro nosi sa ovim potrebama, ali bi još bolje služio ovoj open-source zajednici kada bi bio jednostavniji za instalaciju i korišćenje, i kada bi mu pristup bio lakši – drugim rečima, da je više prilagođen zajednici. Comtrade-ovo iskustvo u skladištenju podataka, radu sa sistemima i testiranju bila nam je od velike pomoći u tom smislu - kaže Alberto Di Meglio, šef CERN openlab-a.

Tokom 2016. godine, Comtrade je, kao prvi korak u produktizaciji, obezbedio pouzdane setove za instalaciju i brzo uspostavljanje EOS-a. Prema novom dogovoru, Comtrade će u narednim mesecima uspostaviti tehnički servis koji pruža sve usluge podrške i završiće detaljno korisničko uputstvo. U planu su još i automatizovani framework za testiranje, koji će odmah moći da potvrdi i sertifikuje svako novo izdanje EOS-a, kao i neki moduli za integraciju.

- EOS ne samo da pruža elastičan i prilagodljiv open-source prostor za nama najvažnije čuvanje i obradu podataka, već je on jezgro rešenja za sinhronizaciju i deljenje podataka CERN-a. Nastavljamo našu uspešnu saradnju sa inženjerima iz Comtrade-a na daljem poboljšavanju i unapređivanju softvera - kaže Luca Macetti, kordinator projekta.

Detaljna petodelna korisnička i radna dokumentacija, koju su sačinili inženjeri iz Comtrade-a, biće uskoro objavljena na CERN-ovom zvaničnom EOS portalu (eos.cern.ch). CERN takođe očekuje od Comtrade-a da pruža i celokupnu tehničku podršku za EOS korisničkoj zajednici LHC-a.

Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade-a, odlučio je 2015. godine da Comtrade treba da se pridruži CERN openlab-u, u petoj fazi ovog projekta (2015-2017). Ta odluka je otelotvorena kroz vrstan neprekidan rad mladih inženjera na EOS-u, kojima je pokrovitelj Comtrade. Podaci dobijeni iz eksperimenata LHC-a, kojih ima oko 50 petabita godišnje, čuvaju se i analiziraju pomoću globalne mreže računara. Ovaj sistem, koji se zove 'Svetska LHC računarska mreža' (WLCG), sastoji se od 170 računarskih centara, raspoređenih u 42 države.

EOS hiljadama istraživača omogućava pristup podacima iz eksperimenata LHC-a u gotovo realnom vremenu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.