NavMenu

Novi predlog usklađivanja penzija ruši penzijski sistem?

Izvor: Politika Sreda, 19.09.2018. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Savezi penzionera Srbije i Vojvodine uputili su predsednici Narodne skupštine Srbije pismo u kome je upozoravaju na posledice uvođenja novog načina usklađivanja penzija, gde bi država trebalo da određuje kada će se i za koliko povećavati primanja ove višemilionske populacije.

Ministar rada Zoran Đorđević najavio je nedavno da se penzije više neće usklađivati dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra, s rastom cena na malo i delom rasta BDP-a, već u skladu s mogućnostima države, tako što će vlada pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će povećavati penzije.

– Predlog da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju unese član 80b, koji ovo propisuje, nedopustiv je, nezakonit i suprotan Ustavu, kao i Međunarodnom sporazumu koji je Srbija prihvatila i obavezala se da će ga poštovati – kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine i potpredsednik Saveza penzionera Srbije.

Ukoliko, dodaje on, ovakav predlog vlade dobije zeleno svetlo poslanika, ugroziće se postojeća finansijska stabilnost penzijskog fonda.

Finansijska održivost sistema penzijskog i invalidskog osiguranja najbolje može da se održi ukoliko penzije nastave da se usklađuju sa rastom infalcije i delom rasta bruto društvenog proizvoda, odnosno članom 80a Zakona o PIO - kaže Nenadić.

Takav dalji način usklađivanja penzija ni na koji način ne može da ugrozi, niti da utiče na postojeći sistem penzijskog i invalidskog osiguranja.

Nov predlog gde država, međutim, odlučuje koliko će i kada će dati povišicu (iznad rasta inflacije kako se najavljuje) stvara trajne obaveze budžeta za pojedine kategorije penzionera, a to će sigurno dovesti do velikih finansijskih poteškoća, stoji u pismu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.