Izvor: Politika | Subota, 21.03.2009.| 14:54

Hrvatske kompanije zainteresovane za "Banatski Dvor" - jačanje saradnje u oblasti energetikeMinistar energetike Petar Škundrić izjavio je 20. marta da su Srbija i Hrvatska zainteresovane da se saradnja dve zemlje u elektroenergetskom sektoru, nastavi i da ona ubuduće bude unapređena.

Škundrić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle održavanja mini energetskog foruma, rekao da se i Srbija i Hrvatska zalažu za realizaciju Panevropskog naftovoda i dodao da su obe zemlje istakle značaj međusobnog povezivanja gasovodima, zbog povećanja energetske bezbednosti.

Potpredsednik vlade i ministar privrede, rada i preduzetništva Hrvatske Damir Polančec naglasio je da su na jučerašnjem forumu razmenjene važne informaciji koje se tiču energetskog sektora i da se iskristalisalo nekoliko važnih pitanja, gde bi saradnja mogla Srbije i Hrvatske mogla da bude poboljšana.

Polančec je istakao da je jedno od tih pitanja saradnja u maloprodaji i plasmanu proizvoda naftnih kompanija "NIS" i "INE", kao i veća saradnja NIS-a sa hrvatskom kompanijom koja se bavi transportom nafte "JANAF".

On je podsetio da je u prošloj godini za potrebe Srbije 2, 4 miliona tona nafte transportovano kroz hrvatski transportni sistem.

- Otvaraju se i nove mogućnosti saradnje, kao što je čuvanje komercijalnih i strateških zaliha nafte i saradnja na zajedničkom projektu Panevropskog naftovoda, za čiju bi realizaciju trebalo jače pridobiti italijansku stranu- objasnio je Polančec.

Prema njegovim rečima, srpska gasna kompanija "Srbijagas" je zainteresovana za projekat koji se tiče naftnog gasa na ostrvu Krku u Hrvatskoj i dodao da su obe zemlje zainteresovane za učešće u investicionim projektima iz oblasti elektroenergetike, kao i za zajedničku kupovinu električne energije na evropskim berzama.

Ministar privrede Hrvatske kazao je da je na energetskom forumu bilo reči i o podzemnom skladištu gasa "Banatski Dvor" i istakao da hrvatske kompanije mogu da budu konkurentne na tenderu koji će biti raspisan za proširenje tog skladišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.