NavMenu

Hrvatske kompanije zainteresovane za "Banatski Dvor" - jačanje saradnje u oblasti energetike

Izvor: Politika Subota, 21.03.2009. 14:54
Komentari
Podeli


Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je 20. marta da su Srbija i Hrvatska zainteresovane da se saradnja dve zemlje u elektroenergetskom sektoru, nastavi i da ona ubuduće bude unapređena.

Škundrić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle održavanja mini energetskog foruma, rekao da se i Srbija i Hrvatska zalažu za realizaciju Panevropskog naftovoda i dodao da su obe zemlje istakle značaj međusobnog povezivanja gasovodima, zbog povećanja energetske bezbednosti.

Potpredsednik vlade i ministar privrede, rada i preduzetništva Hrvatske Damir Polančec naglasio je da su na jučerašnjem forumu razmenjene važne informaciji koje se tiču energetskog sektora i da se iskristalisalo nekoliko važnih pitanja, gde bi saradnja mogla Srbije i Hrvatske mogla da bude poboljšana.

Polančec je istakao da je jedno od tih pitanja saradnja u maloprodaji i plasmanu proizvoda naftnih kompanija "NIS" i "INE", kao i veća saradnja NIS-a sa hrvatskom kompanijom koja se bavi transportom nafte "JANAF".

On je podsetio da je u prošloj godini za potrebe Srbije 2, 4 miliona tona nafte transportovano kroz hrvatski transportni sistem.

- Otvaraju se i nove mogućnosti saradnje, kao što je čuvanje komercijalnih i strateških zaliha nafte i saradnja na zajedničkom projektu Panevropskog naftovoda, za čiju bi realizaciju trebalo jače pridobiti italijansku stranu- objasnio je Polančec.


Prema njegovim rečima, srpska gasna kompanija "Srbijagas" je zainteresovana za projekat koji se tiče naftnog gasa na ostrvu Krku u Hrvatskoj i dodao da su obe zemlje zainteresovane za učešće u investicionim projektima iz oblasti elektroenergetike, kao i za zajedničku kupovinu električne energije na evropskim berzama.

Ministar privrede Hrvatske kazao je da je na energetskom forumu bilo reči i o podzemnom skladištu gasa "Banatski Dvor" i istakao da hrvatske kompanije mogu da budu konkurentne na tenderu koji će biti raspisan za proširenje tog skladišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.