Izvor: Politika | Subota, 21.03.2009.| 14:11

Robot ubija tumore - "CuberKnife System" savremeni izum za lečenje različitih bolestiDa tehnika u svetskoj medicini napreduje gigantskim koracima dokazuje i najnovije smišljeni robotizovani radiohirurški sistem pod nazivom "CuberKnife System" (sajbernajf). Ovaj sistem pruža mogućnost efikasnog lečenja prvenstveno čestih zloćudnih, ali i pojedinih dobroćudnih tumora i poremećaja u razvoju lokalizovanih u različitim delovima tela: glavi, plućima, jetri, pankreasu, prostati, bubrezima, u bilo kojem delu kičme od vrha do dna, potom u novije vreme tumora jednjaka i debelog creva, kao i niz drugih bolesti.

Reč je o visokosofisticiranom radiohirurškom terapeutskom sistemu koji se odlikuje ogromnom preciznošću – manjom od jednog milimetra za lociranje tumora koji se ne pomeraju usled, recimo, disanja pacijenta i manje od jednog i po milimetra za obolela tkiva koja se pomeraju. Ovo je posebno značajno u odnosu na uobičajenu zračnu terapiju koja nema nikakvu suštinsku vezu sa namenom sajbernajfa. Zatim, što je za bolesnika donedavno bilo gotovo nezamislivo, nema višemesečnog ležanja po bolnicama, a pacijent ne trpi nikakve bolove.

Ovaj svetski izum već su nabavili zdravstveni centri u Evropi: u Francuskoj – Nica, Lil i Nansi; u Nemačkoj – Minhen; u Grčkoj – Atina; u Italiji – Mesina, Milano i Vičenca dva aparata; u Velikoj Britaniji – London; u Holandiji – Roterdam; u Turskoj – Istanbul i Ankara i u Rusiji – Moskva dva robota.

O novom sistemu oduševljeno govori profesor doktor Radoslav Jaković. On je kao kliničar i hirurg nedavno boravio u Dablinu na prvom predstavljanju i dostignućima sajbernajfa.

– Ova vrsta tehnike, osim milion drugih prednosti, može da se primeni i na delove organizma gde se hirurgija dosad veoma teško probijala iz mnogih razloga – naglašava dr Jaković dodajući da je gost Beograda nedavno bio profesor doktor Džon Adler, sa univerziteta Stenford u Kaliforniji, glavni svetski stručnjak za ovu robot-mašinu. On je skrenuo pažnju mnogim znatiželjnim kolegama da već postoje mnoge prednosti koje pruža tehnologija sajbernajfa, da su klinička iskustva veoma ohrabrujuća i da predstavljaju ogroman napredaku odnosu na prethodni, dugo godina smatranim savršenim robotom – gamanajfom.

Kako radi ova mašina objašnjava Sandra Vučković, diplomirani fizičar, zaposlena u beogradskom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

– Zahvaljujući kompjuterskoj kontroli – kaže Sandra Vučković – moguće je zračiti tumore bilo gde u telu, čime se posredno štite zdrava tkiva u okolini tumora. Sastavni delovi mašine su sistemi za: zračenje, snimanje, praćenje pomeranja tumora koja se ponavljaju u intervalima izazvana disanjem kod bolesti pluća, jetre, pankreasa, zatim sistemi za planiranje terapije i pozicionisanje pacijenta.

Za opsluživanje sajbernajfa potrebni su visokoobrazovani i stručni ljudi kojih u Srbiji nema mnogo. Između ostalih i fizičari koji su danas u ovoj oblasti zapostavljeni, a bez njih je besmisleno i razmišljati o nabavci i upotrebi te mašine. Ipak, mogućno je za nekoliko meseci osposobiti tim koji bi u slučaju da Srbija, prva na Balkanu, nabavi sajbernajf, dao nadu hiljadama bolesnih. Njegova cena još nije u opticaju, a najave koje su stigle iz Ministarstva zdravlja Srbije da postoji mogućnost da ga nabavimo ove godine znače i veliku nadu za bolesne ljude iz Srbije, pa i celog Balkana.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Politika od 21.03.2009.)Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.