Izvor: Blic | Subota, 21.03.2009.| 09:11

Prvo treba napraviti socijalne tarife - "Elektroprivreda Srbije" razrađuje strategijuLiberalizacija tržišta električne energije pomogla bi i samoj "Elektroprivredi Srbije", jer je njena prava šansa u otvorenoj tržišnoj utakmici sa ostalim snabdevačima strujom. To je prilika da se vidi koliko ova kompanija zaista vredi ili ne vredi, zaključili su juče učesnici okruglog stola "Srbija elektroenergetski lider u regionu".


Srbija 100% svojih kapaciteta pokriva iz sopstvene proizvodnje električne energije, a ima i potencijal da je izvozi, slažu se stručnjaci. Tome doprinosi i dobar položaj Srbije u regionu, kao i dobre veze za prenos struje sa susednim zemljama. Ono što Srbiji međutim nedostaje jeste slobodno tržište ovim energentom kako bi se poboljšao standard usluga i snizile cene.

Dragan Vlaisavljević iz Direkcije za trgovinu električnom energijom EPS kaže, međutim, da otvaranje tržišta nije tako jednostavno, te da u prvom trenutku ne bi dovelo do spuštanja cena struje.

- U Srbiji je obrnuta situacija u odnosu na zemlje Evropske unije. Ovde je cena vrlo niska i kada bi se otvorilo tržište, u prvo vreme bi došlo do skoka cene, a tek kasnije do pada - objašnjava Vlaisavljević.

Vlaisavljević ističe da Srbija mora da pripremi teren za otvaranje tržišta struje, te da je prvi korak ka tome pravljenje socijalne tarife za one građane koji ne mogu da plate tržišnu cenu električne energije.

Svi stručnjaci iz ove oblasti u tom smislu su saglasni da je potrebno da se naš elektroenergetski sistem modernizuje, s obzirom na to da u njega već više od 20 godina ništa nije ulagano. Aleksandar Jakovljević, zadužen za strategiju i investicije u EPS-u, navodi da je to preduzeće zato predvidelo brojne aktivnosti kako bi se stari kapaciteti obnovili.

- Naši kapaciteti su u proseku stari oko 30 godina, pa stoga moramo da ulažemo u proizvodne kapacitete. U narednom periodu su nam prioriteti izgradnja "Kolubare B" i bloka "Nikola Tesla B3", kao i izgradnja termoelektrane na gas u Novom Sadu. Pisma zainteresovanih već su pristigla, juče je istekao rok, pa se nadamo da ćemo do kraja godine imati izabranog najboljeg ponuđača - objasnio je Jakovljević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.