Izvor: Blic | Subota, 21.03.2009.| 08:59

Slavni stručnjak leči srce - kardiohirurg iz Ženeve operiše u BeograduPrve dve operacije na srcu obavljene su mi u Ljubljani pre više od 30 godina. Čekam treću već godinu dana i baš sam se plašila, pogotovo što se te operacije rade u inostranstvu.
Više se ne bojim jer će me operisati vrhunski svetski stručnjak, i to ovde u Beogradu - kaže za "Blic" Nataša Dragomirović (39) iz Požarevca, pacijentkinja Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Nataša je jedna od 25.000 pacijenata iz Srbije koji su rođeni sa komplikovanom srčanom manom, ali i jedna od četiri kojima će u Beogradu operaciju obaviti dr Afksendios Kalangos iz Ženeve. Švajcarski stručnjak juče je stigao u prestonicu i operisaće dvoje dece u Dečjoj klinici u Tiršovoj i dve mlade žene u Institutu za kardiovaskularne bolesti uz pomoć i asistenciju naših vrhunskih kardiohirurga. Pacijentima koji čekaju na operaciju biće ugrađeni tzv. homograftovi, koji se u našoj zemlji prvi put ugrađuju.

- Pacijenti koje će profesor Kalangos operisati imaće najveću korist od njegove posete, ali je ona i ogromna šansa mladim kolegama koji se bave kardiohirurgijom da na delu vide jednog zaista velikog stručnjaka i da od njega nešto nauče - kazao je dr Lazar Davidović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Institut od prošle godine ima Centar za lečenje pacijenata sa urođenim srčanim manama odraslih čiji je stručni saradnik dr Kalangosa, inače direktor Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetske bolnice u Ženevi. Tokom ranijih poseta dr Kalangosa Institutu organizovane su tri kardiohirurške radionice, a 20. marta je počela četvrta. Edukacija naših lekara obavljaće se i u Ženevi. Dr Petar Vukićević prvi je mladi kardiohirurg iz Srbije koji će ići na obuku u Ženevu kod dr Kalangosa od 1. aprila.

Fondacija NjKV princeze Katarine poklonila je juče Institutu pet infuzionih pumpi i monitore za postoperativno lečenje.

Kompleksno lečenje

Srbija ima 25.000 bolesnika s urođenom srčanom manom, ali taj broj raste iz godine u godinu. Njima je potrebna hirurška intervencija, a lečenje je vrlo kompleksno. Urođene srčane mane čest su uzročnik smrtnosti i da bi što uspešnije rešili taj problem evropski stručnjaci okupljaju multidisciplinarne timove obučene za lečenje takvih bolesnika.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 21.03.2009.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.