NavMenu

"Čistija proizvodnja-milionska ušteda" - 11 kompanija sprovodi reorganizaciju i novine koje će omogućiti očuvanje životne sredine

Izvor: Beta Petak, 20.03.2009. 14:53
Komentari
Podeli

Centar za čistiju proizvodnju Srbije (CČPS) potpisao je 20. marta ugovor sa 11 domaćih kompanija kako bi sprovele reorganizaciju i novine koje će omogućiti očuvanje životne sredine, ali i milionske uštede.

CČPS je počeo sa radom krajem 2007. godine i nastao je na inicijativu Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i resornih ministarstava, rečeno je na potpisivanju ugovora u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Čistija proizvodnja u preduzećima znači racionalniju upotrebu sirovina, vode i energije, zamenu opasnih materija ekološki prihvatljivim i smanjenje toksičnosti i emisije štetnih gasova i otpada u prirodu.

Prošle godine posredstvom CČPS 8 domaćih kompanija uspešno je uvelo sistem čistije proizvodnje u svojim pogonima. Projektovane investicije za uvođenje tog sistema u preduzeće "Metalac" iz Gornjeg Milanovca su, kako je rečeno, 256.000 EUR, a godišnja ušteda je 135.000 EUR.

Na skupu u PKS je rečeno da se investicije u čistiju proizvodnju isplate uglavnom već posle godinu dana što pokazuje i slučaj "Hipola" iz Odžaka koji proizvodi polipropilen.

Očekivane uštede u pomenutih 8 kompanija posle uvođenja čistije proizvodnje su oko mil EUR.

Uštede su moguće kroz reciklažu ulja i drugog otpada, smanjenje potrošnje hemikalija i vode iz vodovoda, energetsku efikasnost i drugo.

CČPS je dodelio i UNIDO sertifikate konsultantima za čistiju proizvodnju kojih je u Srbiji trenutno 27, a biće obučeno njih još 19. Konsultanti dobijaju zaduženje da pomognu uvođenje sistema čistije proizvodnje u određeno preduzeće, ali kompanije i same treba da razmišljaju koji su mogući modeli uštede i u kojim sektorima.

Kompanije koje su potpisale ugovor sa CČPS su "Chemical Agrosava" iz Šimanovaca, požarevački "Bambi", "Carnex" iz Vrbasa, beogradski "Des", "Maxima" iz Lučana, "Galeb Group" iz Šapca, "Tarkett" iz Bačke Palanke, "Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca, beogradski "Imlek", "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca i smederevski "Želvoz".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.