Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.09.2018.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Revitalizacija saobraćaja na Dunavu uslov za jačanje ekonomskih veza između Srbije i Rumunije

Luka Konstanca
Luka Konstanca
Manifestacija Dani Luke Konstanca u Beogradu održaće se 27. septembra 2018. po 12. put u hotelu Holiday Inn. Organizator događaja je rumunska Nacionalna kompanija Administrativna uprava luke Konstanca koja predstavlja uzor za kompanije u regionu u oblasti transporta, logistike, poljoprivrede kao i za predstavnike luka na Dunavu.

Sastanak sa poslovnim partnerima iz Srbije održaće se nakon godinu dana jačanja veza između predstavnika luke Konstanca i srpskih kompanija, kako na poslovnom nivou, nakon što su mnoga srpska preduzeca (JRB, DTL, CFND, TOMI TRADE, ELIXIR, AM SPEC i mnogi drugi) posetila luku Konstanca, tako i na institucionalnom nivou, kada je generalni direktor Uprave luke Konstanca prisustvovao Ministarskoj konferenciji u sklopu obeležavanja jubileja 70 godina od potpisivanja Beogradske konvencije.

Predstavnik Luke Konstanca u Srbiji Vladan Mišić je izjavio:

- Dan Luke Konstanca u Beogradu je postao jedna lepa tradicija i veoma sam zadovoljan što se tog dana okupe ne samo luke i brodari, već i svi ostali učesnici logističkog lanca. Prvi put je ovaj događaj organizovan sada već davne 2007. i tada je bilo prisutno oko 80 učesnika, a već nakon nekoliko godina počelo je da se okuplja preko 200 predstavnika uspešnih kompanija iz Srbije i regiona, zainteresovanih za saradnju sa Lukom Konstnaca. U našem radu imamo konstantnu podršku Ambasade Rumunije u Beogradu, ali i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Očekujem da će i ovde godine biti uspešno i da će se realizovati novi poslovni kontakti koji će jos više približiti srpske kompanije i Luku Konstanca.

Vladan Mišić
Vladan Mišić
Kada je reč o regionu, luka Konstanca je potpisala memorandume o razumevanju sa lukom Pančevo u Srbiji i sa lukom Vukovar u Hrvatskoj. Osim toga, predstavnici luke Konstanca su aktivno uključeni u sve događaje u regionu, uglavnom one koji se tiču Dunava i njegove plovnosti.

Godina Dunava

U 2018. godini Luka Konstanca je uložila mnogo napora i sprovela značajne inicijative da bi uz pomoć svoje administracije i lučkih operatera unapredila rečni saobraćaj na Dunavu.

Učinak Luke Konstanca, kako na državnom tako i na međunarodnom nivou, i podrška Ministarstva transporta omogućili su da krenu radovi na čisćenju korita Dunava, a u julu su počeli radovi na čisćenju korita na najkritničnijim tačkama u Bugarskoj.

Prvi put do sada, 6. juna ove godine (2018.) u Briselu je održan događaj "Dan transporta Dunavom" koji su u Evropskom parlamentu zajedno organizovali Uprava Luke Konstanca i evropska organizacija Pro Danube International, na kojem su se predstavnici Ministarstva saobraćaja, investitori i rumunski i strani partneri usaglasali sa evropskim zvaničnicima o važnosti Luke Konstanca za ceo evropski saobraćajni sistem.

Osnovna tema na događaju u Briselu bila je Luka Konstanca kao središte razvoja multimodalnog transporta u regionu i strateški partner rečnim lukama na Dunavu, s ciljem da skrene pažnju predstavnicima evropskih institucija na privredni potencijal Dunava i Luke Konstanca i bitnu ulogu koju imaju u poboljšanju efikasnosti evropskog saobraćajnog sistema kroz podsticaj razvoja uzajamne trgovine i saradnje sa tržistima u Aziji.

Glavni razlog zbog koga Luka Konstanca posvećuje toliku pažnju Dunavu je revitalizacija rečnog saobraćaja, zbog čega je luka otvorila nove redovne linije teretnog saobraćaja prema srednjoj Evropi.

Ulaganje u infrastukturu

Ove godine luka Konstanca se vraća u Beograd sa značajnim investicijama u toku, povećanjem prometa robe i novim međunarodnim strateškim partnerima.

Ukupan promet robe zabeležen u rumunskim pomorskim lukama u prvih šest meseci 2018. iznosio je 27 miliona tona što je povećanje od 8,8% u poređenju sa istim periodom 2017. godine. Od toga je 21,6 miliona tona prevezeno morem, a 5,4 miliona tona rekom.

Trenutno se u luci Konstanca odvijaju značajni infrastrukturni radovi. Mnoge popravke putne infrastrukture se finansiraju iz sopstvenih fondova, a ulaže se i u održavanje lučkih basena i plovnih puteva kao i u modernizaciju i sistematizaciju prilaska luci.

Investicije u Luku Konstanca su u punom jeku
Investicije u Luku Konstanca su u punom jeku
Nedavno je podneta prijava za finansiranje projekta Modernizacija lučke infrastrukture kroz izgradnju kanala i basena sa dubljim prilazom i povećanje sigurnosti plovidbe u luci Konstanca, a od 40 mil EUR obezbeđena su iz evropskih fondova.

Investicijom su obuhvaćeni radovi na uklanjanju sedimenata da bi se lučki baseni i plovni putevi doveli na predviđeni nivo. Projektom je obezbeđen sistem za hidrografska merenja, koji uključuje i hidrografski brod.

Radovi na investisticionom projektu Postavljanje specijalne barže u delu sa većom dubinom (Barža 80) su već počeli i praćeni su modernizacijom barže, postavljanjem nove opreme koja može da primi veća plovila za prevoz žitarica i postavljanjem železnice do silosa za žitarice. Vrednost investicije je 5,7 mil EUR.

Istovremeno, radi se na sprovođenju projekta Unapređenje infrastrukture i zaštite životne sredine u Luci Konstanca (PROTECT) koji se finansira programom European Interconnection Mechanism (EIM)"/ "Connecting Europe Facility" (CEF) . Ukupna vrednost projekta je 12,7 mil EUR.

Izradnja višenamenskog tankera kapaciteta 500 tona nosivosti sa značajnim navigacionim sposobnostima u svrhu skupljanja otpada sa plovnih puteva i izbacivanja prljave vode iz brodova koji pristaju u rumunske luke već je počela u rumunskom brodogradilištu. Ovo plovilo će će biti registrovano pod zastavom Rumunije.

U okviru ovog projekta biće izgrađena infrastruktura za usidravanje tehničkih plovila i superstruktura sa platformom za opravku ovih plovila kao i nova postrojenje za preradu otpadnih voda za prihvat i prečišćavanje otpadnih voda sa brodova.

Fokus razvoja luke Konstanca u budućnosti biće nastojanje da se ona pretvori u energetsko čvorište a planirane investicije uzimaju u obzir potencijal ovog sektora. Proširivanje zone sa poreskim olakšicama na luku Midija će privući buduće investitore.

U cilju podsticanja daljeg razvoja, Vlada Rumunije je nedavno usvojila odluku kojom je odobrila investicioni projekat "Izgradnja Mola III i Mola IV u južnom delu luke Konstanca" kao i još sedam strateških projekata koje Komisija za izradu nacionalne strategije treba da pripremi i dodeli u okviru javno-privatnog partnerstva.

Dan Nicolae Tivilichi, generalni direktor Luke Konstanca
Dan Nicolae Tivilichi, generalni direktor Luke Konstanca
Ovaj projekat obuhvata proširenje luke Konstanca izgradnjom dodatnih lučkih terminala kako bi se poboljšala privlačnost luke i ona došla u centar pažnje stranih investitora.

Zato se već sada radi na stvaranju prostora za rad brodova velikog kapaciteta što će za rezultat imati povećanje putničkog i teretnog saobraćaja a implicitno će uticati na obim prometa robe.

Otvorene kapije ka Putu Svile

Luka Konstanca se zalaže za isticanje svoje uloge na Putu Svile kao deo sistema intermodalnog transporta i kako bi pokazala sposobnost da privuče promet robe.

Zajedno sa Poslovnim udruženjem Luka Kontanca 2017. organizovali smo Samit "Put Svile", događaj koji je okupio uticajne pojedince duž ovog pravca.

Osim toga, u poslednjih nekoliko godina Luka Konstanca bila je važno mesto susreta donosioca odluka na Putu Svile – državnih organa i organa luke, diplomata, privatnih kompanija a sve u cilju doprinosa efikasnom razvoju saobraćajnog koridora koji povezuje Aziju i Evropu.

Uprava Luke Konstanca i dalje sklapa partnerstva sa lukama i profesionalnim udruženjima kako bi povećala promet robe a proteklih godina je sklopila sporazume o saradnji sa lukom Aktau u Kazahstanu, lukama Poti i Batumi u Gruziji, Državnom službom za pomorski i rečni saobraćaj iz Turkmenistana i sa lukom Ćingdao u Kini. Poslednji medju tim sporazumima su oni sa lukom Ningbo u Kini, Baku u Azerbejdžanu i lukom Anaklija u Gruziji.

Razmena informacija između ovih partnera je usredsređena na određivanje "uskih grla" na plovnim putevima i razvoj procesa za implementaciju optimalnih rešenja koja će biti na raspolaganju svim učesnicima u sistemu intermodalnog saobraćaja na koridoru između Azije i Evrope.

Trenutno 11 teretnih linija prolazi kroz luku Konstanca povezujući Rumuniju sa Kinom, Ruskom Federacijom, Turskom, Grčkom, Marokom, Španijom, Maltom, Bugarskom, Moldavijom i drugim zemljama.

Planira se i otvaranje novih linija ka drugim destinacijama i za teretni saobraćaj i za ro-ro brodove za prevoz kotrljajućeg tereta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE