NavMenu

Potpisan ugovor za RTB Bor, tri investicije u Zrenjaninu, sa Huawei... - Najavljena nova kineska ulaganja u Srbiju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.09.2018. 10:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma. Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade, RTB Bor i kompanije Zijin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali. On je, takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Shandong provincijske transportne grupacije.

Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung, kao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

- Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 mlrd USD. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Shandong Linglong oko nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara.

Dalje je, kako je dodao, potpisao ugovor sa kooperantnom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenanjinu, investiciji vrednoj oko 80 mil EUR, i koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

Ugovor sa kompanijom Huawei potpisan je oko uvođenja video nadzora u našoj zemlji.

- To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da prodnađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u Zrenjanin - objasnio je Mali i najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor vezan za izgradnju industrijskog parka u Borči.


- To će biti park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Potpisujemo sporazum sa komanijom CRBC, koji potpuno menja perspektvu Srbije. Velki broj kineskih kompanija donosi odluku da dalazi i investira u Evropu. Ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih komapnija što su hilajde novih radnih mesta - objasnio je Mali.

Razgovor sa kineskim privrednicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu završio i razgovore s predstavnicima kineskih kompanija sa predstavnicima preduzeća China Road and Bridge corporation.

Vučić se sastao i sa predstavnicima kineske državne banke Bank of China i Eksim banke, a razgovarao je i s predstavnicima kineskih kompanija China machinery engineering corporation i Power China.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.