NavMenu

Besplatne radionice o gajenju cveća za nezaposlene žene u Nišu

Izvor: N1 Nedelja, 16.09.2018. 19:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Martien van Gaalen/shutterstock.com)Ilustracija
Zorica i Milan Lilić iz niškog naselja Vinik godišnje u svojim plastenicima proizvedu oko 70.000 biljaka dvadesetak vrsta cveća. Svoje znanje i iskustvo u njegovom gajenju prenose nezaposlenim ženama sa sela koje žele da ovaj posao nauče i njime izdržavaju svoje porodice.

Besplatne radionice o gajenju cveća u plasteniku, koje se održavaju od juna ove godine, organizuje Udruženje građana Plant, uz podršku ambasade Australije u Srbiji.

- Poznato je da samo nekoliko procenata žena na selu, prema statističkim podacima, ima bilo kakvu imovinu i većina njih su zavisne od muških članova porodice - kaže u razgovoru za Anadoliju predsednica Planta Dragana Vukadinović.

Zato je cilj, dodaje ona, da dvadeset polaznica obuke nauči da radi ovaj posao, pokrene ga u svojim sredinama i tako se ekonomski osnaži.

One su na radionicama prošle kroz ceo ciklus proizvodnje sezonskog cveća - od sejanja, preko pikiranja i sađenja.

Rezultat njihovog rada je nastanak 1.800 hrizantema u 18 različitih nijansi čije se cvetanje željno iščekuje.


Slede nove lekcije

- U narednih mesec dana bavićemo se tržištem, tako da će žene naučiti i kako da plasiraju svoje proizvode - dodaje Vukadinović.

Jedna od polaznica, Maja Stanković iz Medoševca, zadovoljna je svime što je do sada naučila.

- Nameravam da se ovim bavim u budućnosti, da gajim hrizanteme i viole jer imam uslove koji njima odgovaraju -kaže Maja.

Tajne cvećarstva polaznicama rado otkriva Milan Lilić, koji se njime bavi punih 14 godina.

Kaže da ovaj posao nimalo nije lak jer zahteva celodnevno angažovanje, ali i ustajanje noću da bi se ložila peć u plastenicima.

- Od početka do kraja sve se radi ručno, mehanizaciju ne možeš da primeniš, i to iziskuje mnogo rada. Ako imate 70.000 biljaka, zamislite samo po jednom svaku da uhvatite, a ja sam računao da treba minimum 12 puta svaku da uzmem pre nego što je iznesem na pijacu da je prodam - priča Lilić, jedan od najvećih proizvođača cveća u svojoj okolini.

Uveren je da će neke od njegovih učenica uspešno proizvoditi cveće, a hrabri ih time što ni sam nije imao nikakvog iskustva kada je 2004. godine ovaj posao započeo. Tada je gajio samo tri vrste i upola manje biljaka nego sada.

Iako je "učio u hodu" i vremenom mnogo napredovao, kaže da učenje ni posle više od decenije ne treba da prestane, posebno kada je reč o zaštiti biljaka od bolesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.