Izvor: Novosti | Nedelja, 16.09.2018.| 19:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fiat ostaje u Kragujevcu - Detalji novog ugovora 19. septembra

Fabrika u Kragujevcu
Kompanija Fiat Chrysler automobili, saznaju Novosti, definitivno nastavlja rad u Kragujevcu, a u pogonima ove fabrike već je počela serijska proizvodnja modela 500L sa hibridnim pogonom. Kako navodi ovaj list, uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom. Potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FKA i države Srbije suštinski se neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju, "signalizirali" su zvaničnici kompanije iz Torina poslovodstvu Fiat Srbija. Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model 500L sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom, pišu Novosti.

Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. ili 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrika u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu.

Za razliku od prethodnog ugovora, kako Novosti saznaju, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih deset godina. Ova firma će, kako dalje navodi list, posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni Grošnica. Izmirivaće se i obaveze na dobit, imovinu i PDV. Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FKA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je da italijanska kompanija Fiat ostaje u Srbiji i da ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to.

- Tokom sledeće nedelje imam sastanak sa menadžmentom Fiata. Zamolila sam takođe da se zakaže i Nadzorni orbor Fiata kako bi razgovarali o daljim planovima - rekla je Brnabić za dnevnik RTS.

Ona je dodala da će uskoro imati dodatne informacije koje će objaviti.


Projekcije i novi modeli

Fabrika FKA je projektovana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje. Sa trake je, bez većih problema, u početku serijske proizvodnje modela 500L, silazilo i do 120.000 automobila. U određenim fazama montažne linije su testirane i za proizvodnju 180.000 vozila godišnje. Sve provere su uspešno završene.

U toku ove godine tržištu je plasirano oko 50.000 automobila. Proizvodnja se "štimuje" prema zahtevima kupaca. Očekuje se da novi adut na hibridni pogon "pogura" potražnju u naredna tri meseca, a model na elektro-pogon proces prodaje unapredi početkom naredne godine. Nakon toga bi, kako saznaju Novosti, usledila i proizvodnja novog modela.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.