Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 17:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

BRNABIĆ: Srbija je otvorena za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama

Ana Brnabić
Srbija je otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama, kazala je u petak (14.9.2018.) premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa osnivačem kompanije Frame Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutanix Diražem Pandejem (Dheeraj Pandey), saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srpsko-američki startap Frame je pre tri nedelje prodat Nutanixu za 165 mil USD, a njegov osnivač Nikola Božinović postao je potpredsednik kompanije.

Nutanix je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera, čija procenjena vrednost iznosi približno 10 mlrd USD.

Startap Frame osnovan je 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Predstavnici kompanije Nutanix, sa generalnim direktorom Pandejem na čelu, posetili su Beograd kako bi se upoznali sa razvojnim timom startapa Frame, a predsednicu Vlade izvestili o svojim planovima daljeg razvoja u Srbiji.

Pandej je istakao da je cilj da se tim koji Frame već ima proširi u evropski razvojni centar Nutanix u Srbiji.

- U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutanix - naveo je Pandej.

Božinović je ukazao na to da u Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj IT industrije, i dodao da je cilj da se pomere standardi oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije.

Premijerka je rekla da je Frame dobar primer za sve lokalne IT kompanije, jer je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanija koja vredi više od 150 mil USD.

- Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama - zaključila je Brnabić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.