Izvor: Danas | Sreda, 09.02.2005.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ines Zec, generalni direktor FEDEX Express za Srbiju i Crnu Goru - Pošiljke stižu za jedan dan

Ines Zec, generalni direktor FEDEX Express za Srbiju i Crnu Goru

Pošiljke stižu za jedan dan

FEDEX Express, koji deluje u okviru, FEDEX korporacije, najveća je ekspresna kompanija u svetu koja generiše odnosno pokriva čak 90 odsto medunarodnog prometa raznih pošiljki. Poslujemo po principu dostave pošiljke od vrata do vrata i garantovanog povratka novca u slučaju da pošiljka ne bude dostavljena na naznačenu adresu. Na globalnom nivou naša kompanija svakodnevno isporuči 3,1 milion pošiljki u 215 zemalja svakog radnog dana – kaže u razgovoru za Biznis Ines Zec, generalni direktor FEDEX Express za Srbiju i Crnu Goru.

(Foto: ekapija.com)


Sedište ove kompanije u našoj zemlji je u Beogradu gde je zaposleno dvadesetak mladih, kvalifikovanih i stručnih ljudi. Ines Zec kaže da će se 1. januara 2005. navršiti tačno tri godine od kada ova kompanija postoji i u SCG. Svoja predstavništva i agente FEDEX Express ima u Novom Sadu, Subotici, Vranju, Kruševcu, Čaćku, Užicu, Gornjem Milanovcu, Šabcu itd. U ovom trenutku, kaže Ines Zec, FEDEX Express raspolaže sa šest vozila, tri putnička automobila i tri dostavna vozila, a uskoro će biti kupljen i poseban carinski magacin u kojem će biti skladištene pošiljke. Inače,većina pošiljki upućenih u inostranstvo, recimo kada je u pitanju Evropa, stižu na svoje odredište za jedan dan u slučaju da nema zadržavanja na carini. Kada su u pitanju duže destinacije rok dostave je nešto duži, ali neznatno, pošto pošiljka do Japana stiže za tri dana.

Ines Zec kaže da su njihovi klijenti uglavnom trgovinske, farmaceutske i proizvodne fitme ali ima i građana koji u inostranstvo šalju svoje lične pošiljke. Zbog zakonskih ograničenja FEDEX Express, u ovom trenutku, pruža svoje usluge samo kada su u pitanju pošiljke koje putuju u inostranstvo ili iz drugih država stižu u našu zemaju. Ines Zec tvrdi da je jedan od prioritetnih zadataka FEDEX Express SCG da da svoj poslovni doprinos kako bi naša privreda i naši proizvodi lakše pristupili tržištu Evropske unije i drugih razvijenih svetskih zemalja.

Inače, sedište FEDEX Express je u američkom gradu Memfisu, a kompanija je osnovana 1973. godine. FEDEX Express širom sveta zapošljavaviše od 137.000 radnika ima oko 50.000 svojih staničnih mesta za prihvat pošiljki. Poseduje flotu od 649 aviona i oko 42.000 motorizovanih vozila. Moto kompanije, koja je veoma aktivna u oblasti humanitarnog rada, je "Učiniti sve što je potrebno kako bi se isporučila pošiljka i kako bi ona stigla na vreme". Nadiežni u FEDEX Express ukazuju na činjenicu da su upravo oni prvi koji su obavili transport nilskog konja iz zoološkog vrta iz Švajcarske u Irsku. Takođe, dve pande su svojevremeno prebačene iz Kine u zoološki vrt u SAD i to baš kako je bilo planirano u vreme božićnih praznika. U ovoj kompaniji su ponosni i na transport 630 tona francuskog božole vina koje su baš ovih dana dostavili u Japan.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.