Izvor: B92 | Petak, 14.09.2018.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zvezda će srušiti stadion i graditi nov - Ispod postojećih tribina nema mesta za komercijalne sadržaje

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić govorio je o dugoročnim planovima kluba na TV Kopernikus, a jedan od njih tiče se stadiona Rajko Mitić.

Odavno je jasno da će popularna Marakana morati za nekoliko godina da se rekonstruiše kako bi pratila standarde FIFA i UEFA, ali je Terzić najavio i rušenje kao verovatniju opciju. Terzić za sada najavljuje dodatne radove na prilagođavanju stadiona evropskim standardima, ali još jednom naglašava da je rušenje neizbežno.

- Mi ćemo ući u rekonstrukciju, međutim, svaki početak posla otvara tri nova posla. Pa tri nova otvaraju devet novih. U principu, mnogo je skuplje rekonstruisati. Sada dobijamo licencu UEFA, ali dugoročno, u periodu od pet do 10 godina, Marakana će morati da se ruši i da se gradi nov stadion, jer je neuslovna za bilo kakvu rekonstrukciju i podizanje komfora na viši nivo, a vremenom će UEFA biti sve zahtevnija - rekao je Terzić gostujući na TV Kopernikus.

Stadioni se u današnje vreme prave da budu više od sportskog terena, već moderni tržni centri sa komercijalnim sadržajima.

- Marakana ne može da bude to, jer su sve četiri tribine naslonjene na zemlju. Nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i da se pravi moderan, nov, sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana. To je jedno rešenje - rekao je Terzić.

Direktor Zvezde je o tome već razgovarao sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

- Zvezda je jedini klub trenutno od 32 u Ligi šampiona kojim ima stadion sa atletskom stazom, a to više ne postoji. Da bismo izbacili atletsku stazu u ovoj rekonstrukciji, mi moramo teren da pomerimo skroz do zapadne tribine, a onda nam ostaju tri tribine više koje moraš da rušiš. Onda dođeš u situaciju da praktično praviš tri četvrtine novog stadiona. Prema tome, bolje je porušiti stadion i napraviti novi sa instalacijama, podzemnim garažama i tako dalje - objasnio je generalni direktor crveno-belih.

Terzić je za predstojeću jesen prvo najavio ugradnju automatskih ulaza koji će onemogućiti ulazak na stadion navijačima bez kupljenje ulaznice, što je pre nekoliko meseci na svom stadionu u Humskoj 1 uradio Partizan, a što će klub koštati oko 600.000 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.