Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 12:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Al Dahra proglašena kupcem - Za PKB ponuđeno 105,055 mil EUR

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
U Ministarstvu privrede je u petak (14. septembra 2018. godine) u 12 časova, otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je kompanija Al Dahra doo Irig dostavila za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd AD.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Komisija za sprovođenje postupka je tom prilikom utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije, proglasilo Al Dahru kupcem.

Ministarstvo privrede podseća da je početna cena određena u iznosu od 50% procenjene vrednosti predmeta prodaje na dan 31.12.2017. godine, odnosno da je iznosila 104,55 mil EUR, dok je kompanija ponudila 105,055 mil EUR.

Na cenu koju je Al Dahra dostavila, biće dodata i cena za stado prema popisu koji će biti urađen neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa, navode.

Zaključenje kupoprodajnog ugovora, ističu, očekuje se u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Ministarstvu privrede obaveštenje da za to ne postoje smetnje

Al Dahra u Srbiji, podsećaju mediji, posluje od 2014. kada su postali većinski vlasnici 51% firme Rudnap agrar Vojina Lazarevića.

Već početkom 2015. Al Dahra international postala je jedini vlasnik plantaže u Irigu – Al Dahre Rudnap.

Inače, pretežna delatnost kompanije Al Dahra agriculture iz UAE je uzgoj muznih krava.

Al Dahra najviše zemlje poseduje u Egiptu – 54.000 hektara, zatim oko 4.000 hektara u SAD, koliko i u Španiji, kao i oko 2.000 hektara u Australiji.

Ova kompanija ranije je objavila da je pripremila 130 mil USD za kupovinu njiva širom sveta, dok su Arapi najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara.


Da li je prodaja PKB dobar potez?

Sa odlukom o prodaji PKB nisu saglasni ekonomisti, prenosi Beta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za Betu da je Al Dahra iz Ujedinjunih Arapskih Emirata učestvovala i na prethodnom tenderu za prođu PKB-a kada je cena bila viša, oko 157 mil EUR.

- Nije trebalo prodavati oko 17.000 hektara uređenog, obradivog zemljišta ni po ceni nekoliko puta većoj, jer je zemlja večiti resurs za razliku od fabrike koja može da se zatvori zbog zastarele tehnologije ili drugih problema - rekao je Savić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je da je ponuda Al Dahre za kupovinu PKB-a dobra i da dolazi od pouzdane kompanije.

- Ranije niko nije bio zainteresovan za kupovinu PKB-a. Tržište je to koje odreduje ko će se prijaviti. Kupac je u obavezi da zadrži 1.000 od 1.700 zaposlenih, isplati otpremninu u visini od 16 mil EUR i u naredne tri godine investira još 30 mil EUR - izjavio je ministar gostujući na RTS.

Povodom različitih ocena o prodaji PKB-a, posebno kada je reč o mogućoj prenameni zemljišta, ministar poljoprivrede smatra da ne postoje razlozi za brigu.

- Pretvaranje poljoprivrednog u gradevinsko zemljište nije jednostavan proces, a ovde se prodaje samo poljoprivredno zemljište. Mi smo zbog toga upravo i tražili kompaniju koja se bavi tom delatnošcu. Ovde je reč o jednoj dobroj kompaniji koja već posluje i ima zemljište u Americi, Australiji i drugim zemljama. Reč je o ozbiljnom investitoru kada je reč o poljoprivredi i proizvodnji hrane - zaključio je Nedimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.