Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 12:21

Bernhard Špalt novi generalni direktor Erste Group Bank od januara 2020. godine

Bernhard Špalt
Erste Group Bank AG (Erste Grupa) je objavila da će Bernhard Špalt naslediti Andreasa Trajhla na položaju generalnog direktora Erste Group Bank AG od januara 2020. godine. Trajhl će se sa sadašnje pozicije povući na kraju 2019. godine, a Nadzorni odbor je kao njegovog naslednika imenovao Špalta, koji je trenutno na poziciji člana Izvršnog odbora nadležnog za upravljanje rizicima u Erste Banci Austrija (CRO Erste Bank Oesterreich), stoji u saopštenju.

- Rukovođenje Erste Bankom tokom njene evolucije od lokalne banke do najvećeg pružaoca finansijskih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope jeste nešto čemu sam posvetio život. To je za mene predstavljalo kako izazov, tako i veliko zadovoljstvo. Izuzetno sam ponosan na to što smo, zajedno sa skoro 48.000 naših zaposlenih, proširili banku, proveli je kroz finansijsku krizu i postavili je na još jače osnove u pripremi za narednu fazu rasta u digitalnoj eri. Važno mi je što smo prepoznati ne samo kao jedna od najmodernijih banaka sa najboljim rezultatima u Evropi, već takođe po usredsređenosti na donošenje prosperiteta našem regionu i klijentima, u skladu sa našom osnivačkom misijom. Uveren sam da je Bernhard Špalt najbolji izbor za predvođenje Banke u budućnosti - izjavio je Andreas Trajhl.

Bernhard Špalt (50) je izgradio čitavu svoju karijeru unutar Erste Grupe, priključivši joj se 1991. godine, odmah nakon diplomiranja. Zauzimao je razne pozicije u odborima u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na nivou holding kompanije, gde je predvodio više projekata strateškog repozicioniranja.

Bio je član Upravnog odbora i Chief Risk Officer (CRO) u Rumuniji (2017), Slovačkoj (2015-2016) i Mađarskoj (2012-2015). Prethodno je takođe obavljao dužnost CRO Erste Grupe (2006-2012), nakon upravljanja uspostavljanjem Sektora za strateške rizike Grupe. Pre toga je predvodio aktivnosti u vezi sa upravljanjem problematičnim kreditima u Češkoj Republici i na taj način igrao ključnu ulogu u uspešnom preokretu banke Ceska sporitelna (1999-2002).

Bernhard je trenutno na poziciji Chief Risk Officer-a u Erste Bank Oesterreich, koja pripada Erste Grupi.

Stekao je zvanje mastera na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beču 1992. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.