NavMenu

KC Niš dobija helidrom - Raspisan tender za izradu projektne dokumentacije i izgradnju

Izvor: eKapija Petak, 14.09.2018. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)
Klinički centar Niš biće jedina zdravstvena ustanova u Srbiji, uz VMA, koja će imati helidrom za potrebe hitnog medicinskog transporta. Korak bliže realizaciji ovog plana je upravo raspisani tender za izvođenje radova sa izradom projektne dokumentacije na njegovoj izgradnji.

Helidrom bi trebalo da se nalazi na južnom delu kruga KC Niš, na delu postojećeg parkinga, a kako je precizirano u dokumentaciji, potrebno je izraditi idejno rešenje za helidrom u blizini bolnice na način da bude osiguran brz pristup vozilima hitne medicinske pomoći.

Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 15,5 miliona dinara. Rok ponuđačima da dostave svoje ponude je 28. septembar.

Prilikom projektovanja i izgradnje helidroma, precizirano je, treba voditi računa o veličini helikoptera za koje je on planiran, a za merodavnu letelicu prema letnim karakteristikama, prevoznom kapacitetu i opremljenosti motorima, usvojen je srednji transportni helikopter Mi-17. Projektovanje i izgradnja helidroma u ovkiru kruga KC Niš zahteva da se predvide i prateći prilaz, neophodne instalacije i objekti-kontejneri za smeštaj opreme, prema uslovima za letenje i povezivanje na sistem vazdušnog saobraćaja koji organizije SMATSA.

Više detalja pogledajte OVDE.

Izgradnja helidroma u niškom kliničkom centru podsetimo, najavljena je još u decembru na otvaranju obnovljene zdravstvene ustanove. Tada je rečeno da će to biti najsavremenije sletalište za helikoptere u Srbiji, koje će omogućiti efikasno medicinsko zbrinjavanje svih povređenih u saobraćajnim nesrećama. Jedini takav heliodrom koji je sada u funkciji je na VMA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.