NavMenu

Nove cene na autoputevima od 15. septembra - Putarine za strance skuplje za 60 dinara

Izvor: Blic Četvrtak, 13.09.2018. 19:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bullstar/shutterstock.com)Ilustracija
Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje Blic. Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.

Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik Puteva Srbije Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače. Prethodne nedelje, odnosno mesec dana nakon toga, sa ovom odlukom sagalasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote, piše Blic.

Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.

- Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prma cenovniku Puteva Srbije, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači - kaže izvor Blica.

Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama, a na onim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti. Cene za strane automobile u evrima nisu menjane na relaciji Beograd-Beška, za autobuse na relacijama Beograd-Feketić i Ljig-Takovo, a za autobuse i kamione sa prikolicom na relacijama Beograd-Beška, Niš-Dimitrovgrad i Ljig-Preljina.


Novih cena neće biti ni za strane motocikliste na relacijama Beograd-Subotica, Niš-Preševo i Niš-Dimitrovgrad.

Zoran Drobnjak je rekao za Blic da će tražiti i povećanje putarine za domaće vozače, uprkos tome što je ministarka Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.