NavMenu

Devizne rezerve NBS na kraju avgusta 2018. iznosile 11,325 mlrd EUR, manje za 77,7 mil EUR nego mesec ranije

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.09.2018. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju avgusta 11,325 mlrd EUR, što je za 77,7 mil EUR manje nego na kraju jula. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 194% i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Posmatrano u odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1,048 mlrd EUR, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9,463 mlrd EUR, što je za 78 mil EUR manje nego na kraju jula.

Smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Republike Srbije i promeni njegove valutne strukture sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku. Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno neto 340 mil EUR) u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima po osnovu intervencija (kupovina deviza) od strane NBS na domaćem deviznom tržištu (200 mil EUR).

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (ukupno 70,2 mil EUR), kao i pozitivan uticaj tržišnih faktora zabeležen u ovom mesecu (12,1 mil EUR) bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 mil EUR).


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 483,3 mil EUR i bio je za 21,4 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,658 mlrd EUR.

U avgustu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 mil EUR radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.