NavMenu

APR objavio listu STO NAJ... privrednih društava u 2017. godini - Na prvom mestu Petrohemija

Izvor: eKapija Sreda, 12.09.2018. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za privredne registre objavila je listu STO NAJ... privrednih društava u Republici Srbiji u 2017. godini, na osnovu vrednosti osnovnih finansijskih podataka, iskazanih u redovnim godišnjim finansijskim izveštajima privrednih društava za prošlu godinu.

STO NAJ... privrednih društava dato je na osnovu analize i rangiranja podataka za 102.395 privrednih društava sa aspekta uspešnosti poslovanja – prema poslovnim prihodima i neto dobitku, zatim sa aspekta finansijskih kapaciteta – prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitaka – prema neto gubitku i ukupnom gubitku.

Prvo mesto na listi sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom u 2017. godini zauzela je HIP-Petrohemija AD Pančevo, koja je prethodnih godina bila među vodećim gubitašima. Neto dobitak tog društva iskazan je u iznosu od 40.456 miliona dinara (u 2016. neto gubitak 5.262 miliona dinara) i čini 6,1% neto dobitka cele privrede.

Drugoplasiran na listi društava sa najvećim neto dobitkom je NIS AD Novi Sad, koji već godinama unazad uspešno posluje i nalazi se u samom vrhu te liste. Neto dobitak te nafne kompanije veći je za 72,8% od prošlogodišnjeg i iznosi 27.790 miliona dinara, a predstavlja 4,2% dobitka na nivou privrede. Treći je JP Srbijagas Novi Sad, čiji je neto dobitak od 16.723 miliona dinara 7,7 puta je veći u odnosu na prethodnu godinu. Visok pozitivan rezultat ostvaren je usled rasta dobitka iz finansiranja (sa 587 miliona dinara na 9.610 miliona dinara), kao i iskazivanja gotovo prepolovljenog gubitka iz ostalih aktivnosti (7.640 miliona dinara).

Telekom Srbija zauzima četvrto mesto na listi STO NAJ... privrednih društava prema neto dobitku, s obzirom da je njegov pozitivan rezultat iskazan u visini od 14.548 miliona dinara, dok je peti Tigar Tyres, čiji je neto dobitak, u iznosu od 10.311 miliona dinara, veći za 57,5% od prošlogodišnjeg.

Najveća srpska kompanija EPS, kao i prethodne godine, predvodi listu sto privrednih društava prema poslovnim prihodima. Prihodi iz poslovnih aktivnosti te kompanije, u visini od 252.112 miliona dinara, čine 2,5% poslovnih prihoda na nivou ukupne privrede i povećani su za 13,5% u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, neto dobitak od 3.396 miliona dinara, manji je za 61,3%, pa je posle prošlogodišnjeg četvrtog, zauzela 16. mesto na listi najprofitabilnijih društava.


Na listi privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima visoko je plasiran i FIAT Automobili Srbija (treće mesto), iako su njegovi poslovni prihodi za 15,7% manji u poređenju sa prethodnom godinom i iznose 111.748 miliona dinara. Pri tome, društvo je ostvarilo neto dobitak, koji je gotovo u nivou prošlogodišnjeg, u iznosu od 2.131 milion dinara. Jedno mesto niže je Delhaize Serbia, koji je je realizovao poslovne prihode veće za 11,6% u odnosu na prethodnu godinu, u visini od 94.884 miliona dinara.

Prema višestrukom rastu profitabilnosti, uz značajno povećanje obima poslovne aktivnosti, jačanje finansijskih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih, izdvojila su se tri velika privredna društva. Privredno društvo Real Knitting Gajdobra je usled rasta neto dobitka sa 610 miliona dinara na 2.345 miliona dinara zauzelo 26. mesto (81. u 2016.), a proizvodnju pletenih i kukičanih čarapa realizovalo je uz rast poslovnih prihoda od 57,4%.

Kompletnu listu STO NAJ... privrednih društava možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.