NavMenu

Uskoro ujednačen kvalitet uglja iz Kolubare

Izvor: Tanjug Sreda, 12.09.2018. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaiskynet/shutterstock.com)Ilustracija
U Rudarskom basenu Kolubara u drugom kvartalu 2019. biće završen projekat koji će obezbediti ujednačen kvalitet uglja za termoelektrane, što će omogućiti značajnu uštedu od 10%, izjavio je danas v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

To su značajne uštede i nijedna država ne sme sebi da dozvoli taj "luksuz" da ih izgubi, istakao je Grčić, prilikom obilaska površinskog kopa Tamnava zapadno polje.

Objasnio je da je reč o Projektu energetska efikasnost upravljanja kvalitetom uglja u EPS-u i RB Kolubara - Zeleni projekat.

- Ono što je rak rana RB Kolubara i EPS-a jeste nedostatak upravljanja kvalitetom, odnosno nedostatak tzv. homogenizacije uglja ili izjednačavanje kvaliteta uglja i kalorijske vrednosti, u odnosu na to sa koje se tačke u Kolubari ugalj vadi iz zemlje i proizvodi - rekao je Grčić.

On je ukazao da se u Srbiji tri decenije kasnije nego što su to počele da rade zapadnoevropske zemlje, uvodi homogenizacija.

- Ovaj projekat je u okviru Zelenog projekta, paketa C, njegova ukupna vrednost je nešto ispod 180 mil EUR, a vrednost samog projekta homogenizacije je 54 mil EUR, zajedno sa deponijom koja je neophodna za funkcionisanje. Trenutno smo na nivou od 85% realizacije projekta - rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, projekat značajno kasni zbog problema koje ima jedan od izvođača.

- Nadamo se i verujemo da ćemo u prvoj polovini sledeće godine, tačnije u drugom kvartalu 2019, imati završen projekat i da će iz Kolubare ka elektranama poteći ugalj istog kvaliteta - naveo je Grčić.

On je ukazao da je to važno zbog ujednačavanja kvaliteta izraženo u kilodžulima, pošto se štedi ugalj, jer se za istu količinu dobija veća količina energije.

Drugi aspekt je svakodnevna razlika u kvalitetu uglja, što pravi strašne probleme na termoelektranama: neefikasnost, zastoje, kvarove i guitak vremena.

- Izraženo u novcima, strahovito mnogo sredstava gubimo godišnje - dodao je Grčić i naglasio da je zato to jedan od najvažnijih projekata u RB Kolubara, ali i za proizvodnju struje u TENT-u u Obrenovcu. Kolubara će konačno u 2019. biti na najvišem nivou i biti rame uz rame sa zapadnoevropskim kopovima - naglasio je Grčić.

Dodaje da je konstrukcija koja se pravi plave boje koju radi FAM i zelene bolju koju radi Energoprojekt, kako bi u svakom trenutku moglo da se prati ko je koliko uradio.

- U svakom trenutku znamo koje od ova dva preduzeća bolje napreduje i drži se plana i uspeva da ispoštuje rok, trenutno Energoprojekt ima značajna kašnjenja zbog problam unutar firme. Ali, imamo obećanje od Energoprojekta da će svi ti problemi biti rešeni i da će nastaviti s realizacijom, neke naznake na terenu pokazuju da će tako i biti - kazao je Grčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.