Izvor: Radio 021 | Utorak, 11.09.2018.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

BRNABIĆ: Srbija spremna da postane punopravni član CERN-a

Ana Brnabić
Premijerka Ana Brnabić, koja boravi u poseti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), posetila je i laboratoriju projekta Atlas i poručila da se nada da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravni član CERN-a.

Ona je navela da na tome radimo već dugi niz godina i da je jedan od benefita upravo da studenti i naučnici iz Srbije, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima CERN-a.

- To je ono što neće uticati na odliv mozgova, već upravo suprotno - ljudi će želeti da ostanu na našim univerzitetima, institutima, jer će biti u mogućnosti da sarađuju sa CERN-om. To je jedan od razloga zašto sam ja ovde i zašto se trudimo da postanemo punopravni član - rekla je Brnabić. Podsetila je da je Beograd ranije ove godine posetila delegacija CERN-a, čiji je izveštaj o našoj zemlji pozitivan.

Navela je da krajem septembra Savet CERN-a treba da usvoji izveštaj o Srbiji, nakon čega treba da donese odluku o punopravnom članstvu. Zatim, tu odluku treba da potvrde Vlada Srbije i parlament, zatim i UNESKO, a nakon toga sledi ceremonija podizanja zastave.

- Nadam se tome najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine - rekla je Brnabić.

Dodala je da je u laboratoriji srela naše naučnike sa Instituta za fiziku i Univerziteta u Novom Sadu, koji rade na projektu Atlas.


Nastavnici iz Srbije i ubuduće na edukaciji u CERN-u

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević i direktorka za međunarodne odnose u CERN-u Šarlota Varakaule potpisali su Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije. Memorandum predviđa dolazak nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola iz Srbije jednom godišnje na edukaciju, po konkursu koji će raspisivati Ministarstvo prosvete.

Takav program već postoji, ali se potpisivanjem Memoranduma uvodi na institucionalni nivo, preko resornog ministarstva. Predviđeno je da minimalna uplata Srbije za troškove CERN-a bude 5.000 švajcarskih franaka, ali taj iznos može i da se poveća, a namenjen je isključivo u te svrhe.

Ove godine u CERN-u boravi 11 nastavnika fizike iz Srbije - iz sedam gimnazija, dve stručne škole i dve osnovne škole. Zainteresovanih nastavnika za ovaj program ima i više, pa će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, sledeće godine grupa biti veća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.