Izvor: Beta | Sreda, 18.03.2009.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grčka investirala 2,5 milijardi EUR u Srbiji

Miltijadis Varviciotis

Grčka je direktno i indirektno uložila oko 2,5 milijardi EUR u Srbiju, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Grčke Miltijadis Varviciotis.

On je kazao da velike perspektive daljeg razvoja ekonomske saradnje Grčke i Srbije postoje na planu kreditiranja, u energetici, telekomunikacijama, građevinarstvu,
turizmu i nekretninama.

Varviciotis, koji danas (18. mart 2009. godine) počinje trodnevnu posetu Beogradu, kazao je da u Srbiji radi oko 200 grčko-srpskih kompanija i 200 grčkih kompanija, koje upošljavaju oko 27.000 ljudi.

Prisustvo grčkih preduzeća, ocenio je, moglo bi i da se poveća, uz preduslov da se investiciona i poslovna klima, ali i pravni okvir Srbije još poboljšaju.

Varviciotis je istakao da će Grčka i u vreme ekonomske krize nastaviti da pruža podršku bankama i preduzećima koja rade u Srbiji.


Varviciotis je kazao da će jedna od tema razgovora u Srbiji biti izgradnja južnog kraka drumskog "koridora 10" kroz Srbiju za koji je Grčka iz "Hellenic plana" namenila 100 mil EUR.

Na pitanje da li je Grčka zainteresovana da pruži donaciju iz "Hellenic plana" i za izgradnju železničkog "koridora 10", on je kazao da taj program za ekonomsku obnovu Balkana traje do 2011. godine i da Srbija može da se prijavi za finansiranje.

- Preostaje da srpska strana podnese konkretne projekte i predloge, prateći važeće procedure, kako bismo se postarali za radove koji se odnose na železnički "koridor 10", u okviru važećih vremenskih rokova", rekao je Varviciotis i dodao da projekte predlaže Vlada Srbije preko nacionalnog koordinatora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.