Izvor: eKapija | Ponedeljak, 10.09.2018.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrednost infrastrukturnih projekata u Vojvodini 2,6 mlrd EUR - U planu putevi, obnova pruga i fabrike vode

(Foto: mariait/shutterstock.com)
Na teritoriji Vojvodine trenutno se izvode značajni infrastrukturni projekti i priprema projektne dokumentacije za niz drugih projekata, ukupne vrednosti 2,6 mlrd EUR, rečeno je na konferenciji za novinare predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i ministarka infrastrukture Zorane Mihajlović.

Posle sednice Radne grupe za koordinaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji pokrajine Mirović je rekao da su u vrhu prioriteta izgradnja brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin-Beograd i Fruškogorski koridor, čiju projektnu dokumentaciju finansiraju Pokrajinska vlada i ministarstvo građevinaststva, saobraćaja i infrastrukture.

- Očekujem da će radove na Fruškogorskom koridoru izvoditi kineska kompanija CRBC sa kojom je u septembru obnovljen Memorandum. Model finansiranja tog značajnog projekta biće poznat u narednim mesecima - kazao je Mirović.

On je najavio da se u narednom periodu očekuje početak realizacije i drugih, manjih projekata iz oblasti putne infrastrukture, kao što su rehabilitacija saobraćajnica Irig-Ruma, Vrbas-Kula-Sombor, nastavak radova na deonici od Begeča do Bačke Palanke, kao i rekonstrukcija puta od graničnog prelaza Batrovci do Kuzmina.

- Svi ovi projekti su veoma značajni, jer ćemo njihovom realizacijom u potpunosti promeniti sliku putne i saobraćajne infrastrukture u pokrajini - rekao je Mirović i najavio da će u narednih nekoliko dana biti otvorena rekonstruisana deonica od Sremskih Karlovaca preko Banstola do Inđije.

Dodao je da je fabrika vode u Vršcu spremna za puštanje u pogon.

- Pokrajinska vlada je finansirala fabriku vode u Novom Bečeju, prva faza će biti ugovorena u narednih nekoliko dana i na tome nećemo stati - kazao je Mirović i dodao da se značajna sredstva ulažu i u unapređenje zdravstvenog sistema u Vojvodini.

Minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva u Vojvodini ove godine uložili devet milijardi dinara, a da je još šest milijardi dinara planirano za nove projekte.

- Rehabilituje se pruga Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruisaće se i pruga Subotica-Senta. Radiće se rekonstrukcija postojećeg postrojenja u Vrbasu, a u Kikindi će biti izgrađena nova fabrika pijaće vode - navela je ona.

Ministarka je zajedno s Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošom Vučevićem obišla radove na izgradnji Sentandrejskog bulevara u Novom Sadu i ocenila da se saradnjom republičke i pokrajinske vlasti sada mnogo brže realizuju projekti u Vojvodini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.