NavMenu

Više od 40% industrijskih računara napadnuto u prvoj polovini 2018. - Najbrojnije pretnje sa interneta, prenosivi mediji za skladištenje drugi

Izvor: eKapija Petak, 07.09.2018. 11:36
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Više od 40% svih računara unutar sistema industrijske kontrole (Industrial control systems - ICS) zaštićenih rešenjima kompanije Kaspersky Lab, registrovalo je napade zlonamernim softverom najmanje jedanput u prvoj polovini 2018. godine. Pokazalo se da su najugroženije zemlje Vijetnam, Alžir i Šri Lanka, dok je najbezbedniji region za ove sisteme bila Danska. Ovo su neki od najvažnijih rezultata izveštaja o industrijskim pretnjama koje je pripremio tim Kaspersky Lab ICS CERT za prvu polovinu 2018. godine.

Sajber napadi na industrijske računare se smatraju izuzetno opasnom pretnjom jer uzrokuju materijalne gubitke i zastoj proizvodnog ciklusa za čitav sistem. Štaviše, preduzeća proizvodne delatnosti koja obustave svoj rad mogu ozbiljno narušiti programe socijalne zaštite, ekologiju i makroekonomiju regiona.

Statistički podaci koje prikupljaju istraživači kompanije Kaspersky Lab pokazuju da ova vrsta pretnje predstavlja razlog za sve veću zabrinutost. U prvoj polovini 2018. godine, 41,2% računara ICS-a je napadnuto najmanje jednom. Ovo je, međutim, nastavak trenda: u 2017. broj se povećao sa 36,61% u prvoj polovini godine na 37,75% u drugoj polovini godine.

Zemlje sa najvećim brojem napadnutih ICS računara tokom 2018. godine bile su Vijetnam, gdje je napadnuto čak 75,1% ICS računara, zatim Alžir, sa 71,6% i Maroko sa 65%. Pokazalo se da su zemlje sa najmanje napadnutih industrijskih objekata Danska sa 14%, zatim Irska sa 14,4% i Švajcarska sa 15,9%. Ekonomije u razvoju računaju na najveći broj napada ICS računara, dok razvijeni regioni imaju najmanji broj ciljanih ICS računara.


Najveći broj pretnji dolazi sa interneta, koji je tokom godina postao glavni izvor infekcije ICS računara: 27% pretnji je došlo sa globalne mreže, dok su prenosivi mediji za skladištenje drugi po učestalosti sa 8,4%. E-mail klijenti zauzimaju treće mesto - oni su bili izvor napada u 3,8% slučajeva.

- Procenat sajber napada na ICS računare je zabrinjavajući. Naš savet je da obratite pažnju na sigurnost sistema od samog početka njihove integracije, već u trenutku kada su elementi sistema prvi put povezani sa internetom - zanemarivanje sigurnosnih rešenja u ovoj fazi može dovesti do strašnih posledica - kaže Kirill Kruglov, istraživač za sigurnost u Kaspersky Lab.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.