Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.09.2018.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mercator grupa udvostručila dobit na polugodištu 2018.

Mercator grupa udvostručila je svoju poslovnu dobit u prvoj polovini 2018. godine, dostigavši 16,9 mil EUR. Prihod grupe od maloprodaje porastao je za 6,6% u odnosu na isti period prošle godine, dok normalizovana EBITDA (dobit pre oporezivanja) iznosi 48,1 mil EUR, što je za 6,1 mil EUR ili 14,6% više nego u istom periodu prethodne godine, saopštili su iz ove kompanije.

Rast EBITDA, kako se navodi, zabeležila je i kompanija Poslovni sistem Mercator d.d. koja je dostigla 36,9 mil EUR, ili za 4,7% više od istog perioda prošle godine. Normalizovana EBITDA povećana je za 3,4 mil EUR u prvoj polovini 2018. u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok normalizovana EBITDA margina od 6,7% predstavlja povećanje za 0,7 procentnih poena.

Matična kompanija Mercator grupe zaključila je prvu polovinu 2018. godine sa neto dobiti od 9,3 mil EUR.

Nova strategija, novi koncept radnji, renoviranje radnji i poboljšana konkurentnost usluga donosili su pozitivne rezultate u Mercatorovoj osnovnoj delatnosti maloprodaji, navodi se u saopštenju.

Slovenija, u kojoj je Grupa zabeležila rast prihoda od 0,8%, kao i Srbija, gde je prihod od maloprodajnog poslovanja porastao za 1,1% u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostaju najvažnija tržišta za poslovanje Mercator grupe.

- Efikasnost će biti dalje unapređena kroz smanjenje stepena zaduženosti i sprovođenje strateških razvojnih projekata koji će svakako uključivati novi logistički i distributivni centar u Ljubljani - naglasio je predsednik Upravnog odbora Mercator grupe Tomislav Čizmić.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.